Е-квиток на Львівщині: як оплатити проїзд та чи зміниться ціна

Валідатори в автобусах

Електронний квиток запрацює до середини літа 2023 року

Вже незабаром на Львівщині запровадять електронний квиток для проїзду в автобусах. Пасажири матимуть декілька варіантів оплати проїзду, а для пільговиків випустять окремі спеціальні картки.

Про це 6 січня повідомили у Львівській ОВА.

Відомо, що Львівська область першою в Україні запровадить е-квиток у приміських та міжміських автобусних маршрутах. Для цього планують встановити більше 1 тисячі валідаторів. Оснащувати ними транспорт почнуть вже із січня-лютого 2023 року. Остаточні роботи до запровадження безготівкового рахунку мають завершити до середини літа. Тоді і запрацює е-квиток.

Способи оплати проїзду

  1. Звичайна банківська картка чи будь-який відповідний гаджет (смартфон, смарт-годинник) для прикладання до валідатора. 
  2. Придбання е-квитка у терміналі поповнення. Пасажир отримає qr-код, яким можна оплатити проїзд. По області планують встановити 50 точок продажу та поповнення електронних квитків. 
  3. Електронний додаток. Квиток можна придбати, не виходячи з дому, і скористатися ним згодом. Він буде зберігатися у додатку.  
  4. Спеціальні платіжні картки. Власник цієї картки зможе поповнити її та здійснювати оплату в автобусі.

Оплата проїзду буде здійснюватись за допомогою валідаторів. Пасажир заходить у транспортний засіб і прикладає до валідатора банківську карту, гаджет, електронний квиток чи спеціальну платіжну картку. Система автоматично оплачуватиме проїзд. Це дозволить пришвидшити посадку пасажирів та дозволить водієві краще концентуватись на керуванні траспортом.

Умови оплати для пільговиків

Для пільгових категорій громадян планують випустити 500 тисяч спеціальних платіжних карт. Отримати їх можна буде у своїй громаді. Таким чином влада отримає реальну кількість пільгових пасарижів та розрахує точну суму компенсації коштів перевізникам.

Чи зміниться ціна квитка за проїзд

Вартість проїзду регулюють самі перевізники, і міська влада не може керувати тарифами. Впровадження е-квитка дозволить встановити реальний пасажиропотік і вивести з обігу «чорну готівку». Також це зменшить шахрайство в оплаті праці водіям та в подальшому полегшить процес розрахунку тарифів відповідно до потреб пасажирів. 

Додамо, у Львові школярі зможуть отримати картки «ЛеоКарт».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності