Назвали найзаможнішу громаду Львівщини

Назвали найзаможнішу громаду Львівщини

Торік вона була на четвертому місці

Найбільш заможною територіальною громадою Львівщини за підсумками перших дев’яти місяців 2022 року є Солонківська, а найбіднішою — Козівська (Сколівський район)

Про це пише «ВЗ», посилаючись на слова заступниці директора департаменту фінансів Львівської ОВА Світлани Наконечної.

Перша десятка громад за дев’ять місяців цього року за загальним показником виглядає так:

  • Солонківська,
  • Львівська,
  • Яворівська,
  • Пустомитівська,
  • Славська,
  • Новояворівська,
  • Добротвірська,
  • Івано-Франківська (Яворівський район),
  • Сокільницька і Червоноградська громади.

«Чотири громади з вищеназваних торік також входили до першої десятки, — сказала Світлана Наконечна. — Це Солонківська, Львівська, Пустомитівська, Славська. Шість громад із вищеназваних торік у першу десятку не входили. Це Новояворівська, Добротвірська, Івано-Франківська, Сокільницька, Червоноградська, Яворівська. У цих громад суттєво зросли показники динаміки доходів та індекс податкоспроможності на одного мешканця — за рахунок збільшення ПДФО [податок на доходи фізичних осіб. — ред.] від грошового забезпечення військовослужбовців. Це стосується насамперед Новояворівської, Івано-Франківської, Яворівської громад».

Цьогоріч на першому місці рейтингу — Солонківська громада. Минулого року була Славська. Торік Солонківська громада була на четвертому місці.

Рейтинг визначають за дев’ятьма показниками.

«Це, зокрема, вже названі динаміка надходжень (приріст доходів за аналогічний період минулого року) та індекс податкоспроможності (надходження до бюджету з розрахунку на одного мешканця громади). А також інші показники, зокрема рівень дотаційності (скільки громаді не вистачає доходів для збалансування її бюджету). Усі десять найзаможніших громад мають найнижчий показник дотаційності. Чим нижчий показник дотаційності, тим більше громада може себе сама забезпечити, і держава може давати їй менше дотації на якісь видатки», — зауважила Світлана Наконечна.

Вона також зазначила, що цей рейтинг не дає жодних преференцій громадам, проте під час розподілу ресурсів між громадами враховують індекс податкоспроможності.

«Єдине — під час розподілу ресурсу або з державного бюджету, або з обласного, у рамках реалізації програм використовується індекс податкоспроможності. Якщо у громади він низький, тобто доходів на одного мешканця мало, то громада має менший відсоток співфінансування за участі у якихось проєктах. Наприклад, є загальнодержавна програма придбання автобусів. ЛОВА цього року уклала угоду на придбання 125 автобусів для територій. То Козівська громада платила тільки 10% своїх коштів за той автобус, а 90% коштів пішло за рахунок держбюджету і обласного бюджету. А багатші громади, такі як Яворівська, платили всі 90% чи 100%», — каже Світлана Наконечна.

Нагадаємо, на Львівщині назвали громади, у яких найбільша кількість хворих на ГРВІ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності