Козицький затвердив обласний бюджет на 2023 рік: на що підуть кошти

Козицький затвердив обласний бюджет на 2023 рік: на що підуть кошти

Найбільше грошей піде на фінансування закладів освіти

Голова Львівської ОВА Максим Козицький підписав розпорядження про затвердження обласного бюджету на 2023 рік.

Про це посадовець повідомив на своїй сторінці у Telegram.

Обсяг бюджету Львівської області у новому році становитиме 6,8 мільярдів гривень.

Він спрогнозував, що у 2023 році буде зростання у надходженнях податків і платежів до обласного бюджету на 4%, тобто на 180 млн грн у порівнянні з очікуваним виконанням 2022 року.

Основну частку в надходженнях до загального фонду обласного бюджету становить податок з доходів фізичних осіб.

«Тут слід розуміти, що в тих реаліях, у яких ми живемо уже понад 9 місяців, основним платником цього податку є бюджетна сфера, а не бізнес, як це було до повномасштабної війни. Покладаємо надію на збільшення надходжень податків і платежів від релокованих та новостворених підприємств й тих, які отримували фінансову допомогу в межах обласної програми підтримки бізнесу», — пише посадовець.

На фінансування закладів освіти в обласному бюджеті передбачили 2,1 млрд грн, що на 6% більше від очікуваного виконання у 2022 році. На програму розвитку освіти з цих коштів скерували 64 млн гривень.

На фінансування установ соціального захисту — 0,8 млрд грн (на 56% більше), з них на реалізацію програми соціальної підтримки окремих категорій громадян, зокрема внутрішньо переміщених осіб та захисників і захисниць України — 136 млн грн.

На фінансування установ культури та мистецтва — 0,5 млрд грн (+6%), з них на реалізацію обласних програм — 15 млн гривень.

На фінансування установ фізичної культури та спорту — 0,2 млрд грн (збільшили на 44%), з них на реалізацію програм — 71 млн гривень.

На фінансування закладів медицини передбачили 1 млрд грн. У порівнянні з очікуваним виконанням у 2022 році обсяг видатків галузі зменшується на 3%. Це зумовлено передачею на фінансування з державного бюджету шляхом оплати послуг патологоанатомічного бюро (з 1 січня 2023 року) та бюро судмедекспертизи (з 1 липня 2023 року).

Потребу у коштах на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, оплату енергоносіїв, інші захищені видатки забезпечили у повному обсязі.

На зміцнення матеріально-технічної бази установ соціально-культурної сфери передбачили 330 млн гривень.

На реалізацію програми щодо підвищення енергоефективності та енергозбереження закладено 67 млн грн. На інфраструктурні проєкти, підтримку бізнесу та окремих військових формувань передбачили понад 280 млн гривень.

На реалізацію програм розвитку й утримання автомобільних доріг, організації й безпеки дорожнього руху — 240 млн грн; сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства — 45 млн грн; охорони навколишнього природного середовища — 35 млн грн; розвитку й підтримки сільського господарства — 34 млн грн, охорони і збереження історико-культурної спадщини — 24 млн грн; інформатизації «Цифрової Львівщини» — 19 млн грн; міжнародного і транскордонного співробітництва та європейської інтеграції — 17 млн гривень.

Всього на реалізацію обласних цільових програм у 2023 році заклали 2 млрд грн. Ця сума відповідає сумі фінансування на рівні цього року.

Повномасштабна війна внесла ще одну суттєву зміну — вперше в обласному бюджеті передбачили вилучення коштів до державного бюджету — реверсну дотацію в сумі 252 млн грн. Маємо з розумінням це сприйняти, адже Львівська область, на щастя, належить до тилових, відповідно наш обов’язок — підтримати державу: в економічному, соціальному та фінансовому планах.

Нагадаємо, 29 листопада Львівська облрада доповіла про ситуацію з обласним бюджетом за останні 9 місяців.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності