• Головна
  • Новини Львівщини
  • На базі Львівської психіатричної лікарні надаватимуть допомогу постраждалим від воєнної агресії рф

На базі Львівської психіатричної лікарні надаватимуть допомогу постраждалим від воєнної агресії рф

На базі Львівської психіатричної лікарні надаватимуть допомогу постраждалим від воєнної агресії рф

У закладі перебувають понад 900 пацієнтів, з них близько 200 — це внутрішньо переміщені особи

У Львівській обласній клінічній психіатричній лікарні запрацював Центр надання психосоціальної реабілітації. Тут надаватимуть комплексну допомогу та підтримку усім, хто постраждав внаслідок воєнної агресії росії проти України.

Про це пишуть на сторінці Львівської обласної військової адміністрації.

Ремонт нового відділення завершили цьогоріч. Загальна вартість робіт становить майже 470 тисяч гривень, з яких майже 300 тисяч — кошти з обласного бюджету, передбачені у Програмі підтримки галузі охорони здоров’я Львівської області.

У новому Центрі надаватимуть низку реабілітаційних послуг за індивідуальними програмами для пацієнтів. Тут діють творчі студії, такі як кабінети працетерапії та арттерапії, завдяки чому люди можуть передати свої емоції та переживання через малювання картин. 

«За час повномасштабної війни кількість пацієнтів у лікарні зросла вдвічі. Якщо у мирний час тут надавали кваліфіковану допомогу для 450 людей, то зараз, у зв’язку зі щоденними евакуаціями, лікарі дбають про понад 900 пацієнтів. Питання ментального здоров’я набуло неабиякого значення, тому наш обов’язок зробити усе, аби на Львівщині люди почувалися у безпеці, знали, що про них попіклуються. Новий Центр допоможе їм краще адаптуватися до нових умов життя, соціалізуватися, а головне — отримати якісні медичні послуги та психологічну підтримку», — зауважив керівник Львівської ОВА Максим Козицький.

Новий Центр співпрацюватиме з іншими структурними підрозділами лікарні, а в разі необхідності — з іншими лікувально-профілактичними закладами, а також з установами соціальної служби.

Завдяки психологічній реабілітації пацієнти зможуть відновити фізичне та психічне здоров’я. Фахівці допоможуть знизити рівень психічних травм, які проявляються у гострих стресових ситуаціях, а також дбатимуть, щоб у людей не виникала саморуйнівна поведінка. До слова, послуги із психологічної реабілітації тут надаватимуть в індивідуальній, сімейній та груповій формах.

«Станом на сьогодні на Львівщині проживають близько 80 тисяч осіб, які звертаються по амбулаторну психологічну допомогу, а також є велика кількість осіб, які лікуються стаціонарно. У порівнянні з 2021 роком кількість запитів від пацієнтів на отримання психологічної допомоги зросла на 30%. Ми усвідомлюємо, що і після нашої перемоги будемо мати велику кількість осіб, які потребуватимуть саме психологічної, психічної підтримки упродовж ще кількох років. Львівська психіатрична лікарня — це ключовий заклад в області, який приймає одну з найскладніших категорій пацієнтів, віднедавна — з усіх областей країни, де тривають активні бойові дії», — розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Орест Чемерис.

Разом з тим на базі Львівської психіатричної лікарні запрацює оновлене клінічне лікувально-діагностичне відділення №3. Наразі тут вже відремонтували одне приміщення, де розгорнули додаткові 30 ліжок для вимушено переміщених пацієнтів. Вже до кінця цього року завершать ремонт іншого приміщення, розрахованого ще на 50 місць. Загальна сума виділених коштів з обласного бюджету становить 7 млн гривень.

У лікарні перебувають також маленькі пацієнти з тимчасово окупованих територій. Для їхнього комфортного перебування тут відкрили просторий дитячий майданчик. Проєкт реалізувала благодійна фундація «The Bridge of Life» (Міст життя). Вартість проєкту — 37 тисяч доларів.

Нагадаємо, у Львові на вул. Чупринки, 48 запрацював Центр ментального здоров’я на базі Другого медоб’єднання Львова. Там професійно дбатимуть про ментальне здоров'я містян і внутрішньо переміщених осіб.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності