• Головна
  • Новини Львівщини
  • У Бориславі запрацювала система моніторингу атмосферного повітря: відстежувати стан можна онлайн

У Бориславі запрацювала система моніторингу атмосферного повітря: відстежувати стан можна онлайн

У Бориславі запрацювала система моніторингу атмосферного повітря: відстежувати стан можна онлайн

Кожен може у режимі реального часу бачити стан атмосферного повітря

У Бориславі встановили станції моніторингу якості повітря та мікроклімату.

Про це пишуть на сторінці Бориславської міської ради.

Завдяки станціям моніторингу можна спостерігати за якістю атмосферного повітря у місті в режимі реального часу.

Дві зі станцій встановлені в житловій забудові на вулиці Чорновола. Ще одна — у центральній частині міста.

Влітку минулого року Бориславська міська рада подала проєкт «Monitoring of atmospheric air in Boryslav City» для участі у конкурсі на отримання малих грантів від уряду Словацької Республіки.

А рік тому стало відомо, що вищезгаданий проєкт — серед переможців та відібраний для фінансування.

Саме ці мікрорайони обрали для встановлення обладнання, адже колись на сучасній вулиці Чорновола була історична територія «Дучки», з якої, власне, і розпочинався перший промисел у Бориславі. А за радянської влади тут збудували житлові будинки, очевидно, не знаючи про нафто-озокеритові шахти 19 ст. Тож саме тому було прийнято рішення, що обладнання буде встановлено на цій вулиці. А щоб відстежувати якість повітря та мати змогу порівнювати показники, третю станцію встановили в центральній частині міста.

Дані станцій моніторингу якості повітря є відкритими. Кожен мешканець може перейти за посиланням на карту станцій https://eco-city.org.ua/, обрати Борислав та у режимі реального часу бачити поточний стан атмосферного повітря.

«Якщо показники зображені червоним кольором — це означає, що вони перевищують норму», — пояснює начальниця відділу екології та сталого розвитку, кандидатка географічних наук Неля Кучманич.

Можливості підстанцій дозволяють не тільки отримувати оперативні дані, а й накопичувати їхні великі обсяги. Це дає змогу аналізувати інформацію, виявляти закономірності та прогнозувати індекси забруднення і ризики для здоров’я. А надалі отримана інформація стане підґрунтям для прийняття управлінських рішень та розроблення заходів з оптимізації довкілля міста Борислава, зазначають на сайті міської ради.

Опрацьовуватимуть та аналізуватимуть моніторингову інформацію фахівці-науковці «Екоцентру». А результати оприлюднюватимуть на гугл-диску з можливістю відкритого дистанційного доступу для мешканців.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну через бойові дії постраждало 20% природоохоронних територій та 3 млн га лісів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності