Туризм на Львівщині: як на сферу вплинула війна та скільки коштує відпочити в області

Фото: LVIV.MEDIA

Львівщина завжди була магнітом для туристів, адже тут є різні типи відпочинку

Любителі екстриму можуть відправитись у гори, хтось навпаки любить оздоровчий відпочинок, ну, а комусь просто цікаво подорожувати та знаходити для себе нові та цікаві місця. Втім, з початком повномасштабного вторгнення рф на територію України туристична сфера отримала відчутний удар. Про те, як адаптуються до нових реалій готелі та відпочинкові комплекси Львівщини, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Яка зараз завантаженість готелів та санаторіїв у Львівській області

Як і більшість сфер в Україні, готелі та санаторії постраждали через російське вторгнення. Якщо ж брати виключно Львівщину, то перш за все знизилась кількість відпочивальників. Відповідно деякі готельні комплекси, або санаторно-курортні комплекси, мають низький рівень завантаженості. Водночас деякі об’єкти прийняли у себе внутрішньо переміщених осіб. Про це LVIV.MEDIA розповіла керівниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака.

«У Львові зараз завантаженість номерного фонду становить приблизно 45%. Одиничні випадки, коли такі заклади розміщують у себе ВПО. Наприклад, у готелі „Дністер“ виділено окрему секцію під короткотривале заселення, переважно мам із дітьми, або людей похилого віку, які приїжджають у місто транзитно. Щодо курортних міст, то, наприклад, у Моршині в середньому завантаженість готелів — 60%, з них 42% це ВПО, а в Трускавці — 65%. Тоді як у санаторіях Моршина заповненість — 25%, більшість з них це ВПО. У Трускавці ж майже всі люди, які проживають в санаторіях — ВПО», — поділилась Наталя Табака.

За її словами, найбільший попит на заселення у готелі та санаторії припадає на вихідні дні, особливо це стосується гірських територій. Щодо клієнтів, то це переважно львів’яни, або люди з інших мегаполісів.

Наскільки сильно вплинула війна на готельний бізнес

В управлінні туризму та курортів Львівської ОВА зазначають, що хоч проблеми пов’язані з повномасштабною війною суттєво вплинули на діяльність відпочинкових закладів на Львівщині, у попередні роки також був цілий спектр проблем, які обмежували повноцінне функціонування туристичної сфери.

«Попередні роки також мали проблеми через COVID-19, хоча у 2021 році формувалася певна позитивна динаміка. Всі починали працювати з певними обмеженнями, медичні протоколи почали діяти, а зараз це зовсім інша ситуація. Люди стали менше подорожувати через обмеження фінансових ресурсів, зниження платоспроможності», — додає Наталя Табака.

Чим Львівщина приваблює туристів

Львівщина є розвинутим туристичним регіоном. Тут є різні типи відпочинку, тому є багато варіантів, як провести час в області. Проте наразі більшість туристів надає перевагу короткотерміновим подорожам, щоб швидко відпочити та повернутись до роботи.

«Львівська область вважається територією, куди приїжджають на короткотермінові подорожі, короткотермінове відновлення або оздоровлення: швидко відпочили, швидко набралися сил, і повертаються до своєї роботи. Або ж зараз Львівську область обирають люди з різних міст, якщо у них немає змоги туди повернутись через війну, бо є загроза їхньому життю», — зауважує Наталя Табака.

Серед населених пунктів, які обирають у Львівській області, можна виокремити такі найпопулярніші:

  • Славське;
  • Трускавець;
  • Моршин;
  • Східниця.

Скільки коштує відпочинок на Львівщині

Відпочинок на Львівщині може бути як досить бюджетним, так і доволі дорогим задоволенням. За даними сайту Booking.com, ніч для двох дорослих у Славську найдешевше обійдеться у 450 гривень. Однак це буде тримісний номер економкласу з односпальними ліжками на базі відпочинку. Водночас двомісний номер із власною ванною кімнатою та широким двоспальним ліжком вже вартуватиме щонайменше 700-800 гривень. Ціни на номери такого типу можуть коливатися також в районі 1000-2000 гривень. Вартість залежатиме від ремонту у готелі, його розташування та новизни. Разом з тим найдорожчі пропозиції житла у Славському сягають 3000-5000 гривень. У цьому випадку пропонують вже оренду будиночків або вілл.

Схожа цінова політика й у Трускавці. Номери на ніч для двох можна знайти й за 400-500 гривень, і вже за 800-900 гривень. Залежно від готелю є різноманітні варіанти: за такі гроші можна знайти як багатомісний номер з односпальними ліжками, так і стандартний двомісний номер з односпальним ліжком. Разом з тим найдорожчі пропозиції у Трускавці також коливаються у межах 3000-5000 гривень. Переважно у цьому випадку пропонують номери у п’ятизіркових готелях або цілі апартаменти.

У Моршині ж номери за 300 гривень вже не знайдеш. Там ціни стартують від 600 гривень. У межах 600-1000 гривень реально знайти стандартний двомісний номер з двома односпальними або двоспальним ліжком. Додамо, що наразі у Моршині, крім вищої цінової політики, є й велика заповненість. На вікенд вже у грудні наразі доступними є лише кілька готелів.

У Східниці ж ситуація подібна. Хоч вартість номерів там доволі стандартно для Львівщини стартує від 400 гривень, на деякі вікенди упродовж листопада-грудня вже важко знайти вільні номери. Натомість у межах 400-800 гривень у Східниці є пропозиції, як двоспальних номерів з односпальними ліжками, так і з двоспальним ліжком. У трохи вищій ціновій категорії, 2000-3000 гривень, вже можна знайти номери з балконом та невеликі апартаменти.

Що кажуть представники цієї сфери про роботу в період війни

Загалом ситуація не настільки плачевна, як це здається на перший погляд. Працівники готелів зазначають, що потік людей не припинявся весь час, адже частина людей переїжджала на Львівщину на певний термін. Натомість з початку літа у заклади повернулися туристи.

«Як тільки почалась війна завантаженість готелів була 100%. Люди переїжджали з інших областей. Така завантаженість трималась приблизно до кінця серпня. Якщо ж казати про туристів, то вони почали прибувати з початку літа. Якщо вони приїжджали просто в готель, то це був відпочинок до семи днів. Якщо в санаторій – до 12 днів. Ціни залишилися такі ж самі, як і торік. Завантаженість готелів наприкінці осені була лише 10-20%», — розповіли у коментарі LVIV.MEDIA працівники одного із готелів у Трускавці.

Також вони зазначили, що зараз спостерігається традиційний спад активності відпочивальників. Проте працівники сподіваються, що взимку туристів буде значно більше.

«Літом можна сказати був хороший сезон. Зараз людей набагато менше, тому що зараз міжсезоння. Маємо надію, що взимку потік туристів збільшиться, але масових замовлень наразі немає», — додали працівники.

Таку ж тенденцію можна прослідкувати в іншому курортному місці на Львівщині - Славському. Там зазначили, що переважно до них приїжджають інші жителі Львівщини, аби кілька днів відпочити та повернутись до роботи.

«Біди немає. Насправді люди їдуть. Але переважно це туристи зі Львівської області. Проте будинки зайняті, людей багато. Осінню переважно приїжджали люди у вихідні дні. З четверга на неділю, з п’ятниці на понеділок. Влітку взагалі все було зайнято, особливо у серпні було багато замовлень», — повідомили у коментарі LVIV.MEDIA працівники котеджу в Славському.

Водночас щодо цін, то за словами працівників вони залишились на рівні минулого року, хоча й бідкаються, що їм це не дуже вигідно.

«Цінова політика майже не змінилися. Ціни тримаються ще з 2021 року. Всі скаржаться, особливо через курс долара, але приймають по старому», — додали працівники котеджу.

Нагадаємо, LVIV.MEDIA створило добірку небанальних локацій, які допоможуть обрати, куди поїхати на Львівщині.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності