Мешканцям Львівщини пропонують альтернативу спаленню сухостою

Мешканцям Львівщини пропонують альтернативу спаленню сухостою

Самовільне спалювання сухої рослинності чи її залишків тягне за собою адміністративну відповідальність із накладення штрафу

Важкі метали, чадний газ, окис азоту та інші канцерогенні сполуки, деякі з яких здатні загострити хронічні захворювання легень та навіть викликати рак, — наслідки горіння сміття, сухої рослинності чи її залишків.

Про це пишуть на сайті Львівської обласної військової адміністрації.

«Ця осінь, незважаючи на повномасштабне вторгнення росії, військовий стан та заборону спалювати суху рослинність чи її залишки не стала винятком, коли населення країни, на жаль, спалює опале листя чи сміття, порушуючи природоохоронне законодавство», йдеться у повідомленні.

Мешканцям області нагадують, що неконтрольовані підпали сухої рослинності чи її залишків — найчастіша причина пожеж і загоряння житлових будинків. Крім того, погіршується видимість на дорогах, збільшується частота ДТП, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, зростає загроза лісових пожеж.

Спалювання рослинних залишків також загрожує природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, руйнується ґрунтовий покрив, знищується насіння і коріння трав'янистих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів і верхні частини їх коріння та зростає глибина промерзання ґрунту, йдеться у повідомленні.

Найбільш екологічним способом утилізації сухої рослинності чи її залишків є компостування, а найціннішою характеристикою компосту є великий вміст у ньому необхідних рослинам хімічних сполук. 

Компост — це пожива для ґрунту, адже 1 кг компосту в результаті дає до 8 кг ґрунтових бактерій, що є додатковою можливістю відновлювати його родючий шар — гумус. Компост потрібний не тільки для рослин, а й для мікроорганізмів, які живуть в ґрунті. Таким чином, даючи поживу для інших живих організмів в ґрунті, ми його покращуємо та збільшуємо цінність і тому отримуємо стабільні врожаї в наступні роки.

Зазначають, що самовільне спалювання сухої рослинності чи її залишків тягне за собою адміністративну відповідальність із накладення штрафу:

  • на громадян — від 3060 грн до 6120 грн;
  • на посадових осіб — від 15300 грн до 21420 гривень.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:

  • на громадян — від 6120 грн до 12240 грн;
  • на посадових осіб — від 21420 грн до 30600 гривень.

Нагадаємо, на Львівщині чоловік за спалювання сухостою виплатить понад 130 тисяч гривень штрафу заподіяної шкоди. І лише за одну добу, 23 липня, на Львівщині згоріло майже 30 тисяч кв. м сухої трави та чагарнику.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності