Куди поїхати на Львівщині восени: небанальні локації

Добромильський замок (Замок Гербуртів)

Найвищий (560 м над рівнем моря) та найвіддаленіший від Львова замок Львівщини. Саме звідси при хорошій видимості з мурів замку можна побачити міста Перемишль і Самбір. Збудували замок близько 1450 року на сліпій горі. До нашого часу збереглися декілька фрагментів мурів, башти та криниці на подвір’ї замку.

Фермерське господарство «Галицька Сорока»

Поблизу Свірзького замку розташована сімейна виноробня. Тут виробляють моносортові вина з малини. Перевага малини над виноградом полягає в тому, що урожай збирається не один раз на рік, а декілька, і це дозволяє експериментувати з вином. Також навколо виноробні росте сад із чайних троянд, пелюстки яких використовуються для приготування конфітюра.

Белзька ратуша

Розташована у центрі міста ратуша має багату історію. До Першої світової війни міська ратуша стояла на площі Ринок, але під час війни вона була знищена російськими військами. Після війни під нову ратушу було пристосовано частину монастиря домініканів, а саме — північний келійний корпус із чотириярусною вежею. Вежа збудована в барочному стилі та увінчана модерновим ажурним ліхтарем. У 1920 році на вежі встановлено годинник. Обидві споруди (корпус ратуші та вежу) відреставровано 2006 року.

Спаський камінь

Ця пам’ятка природи розташована на південь від села Спас, неподалік від річки Дністер. Це місце славиться своєю легендою. Колись тут мешкали добрі і мирні люди, що завжди допомагали одне одному. А сприяли цьому монахи з поблизького монастиря. Це, звичайно, не сподобалось чортові, і він вирішив знищити монастир і село з ненависною для чорта назвою — Спас. Для цього нечистий знайшов у далекій країні камінь та поніс до села Спас. Тієї ночі в монастирі одному монахові приснився пророчий сон, і він почав ревно молитись, щоб відвернути біду. Це допомогло: коли чорт був поблизу села, настав світанок і заспівали півні. Чорт, втративши силу, кинув камінь і втік далеко у Карпати. Відтоді камінь залишився стояти на околиці села Спас.

Палац Урбанських-Потоцьких

У селі Тартаків магнати Потоцькі у XVII ст. збудували замок. Відомо, що у замку збирались вельможі, проводили бали, виступала італійська оперна еліта, творило чимало визначних художників. Тут була книгозбірня, дзеркальна зала. При замку працювала також фабрика суконних виробів.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності