На Львівщині археологи знайшли житло слов’ян XI сторіччя

На Львівщині археологи знайшли житло слов’ян XI сторіччя

На Львівщині завершився сьомий польовий сезон Пліснеської археологічної експедиції. Під час експедиції археологи виявили 612 музейних експонатів.

Про це повідомляють у департаменті архітектури та містобудування Львівської обласної військової адміністрації.

На території заповідника ми дослідили 11 нерухомих об’єктів: 7 з них — це житлово-господарської забудови, ще 4 — об’єкти мілітарного призначення. Загалом вдалося виявити 302 музейні предмети.

Також спільно з «Рятівною археологічною службою» ми досліджували територію Підгорецького монастиря. Тут вивчали 7 нерухомих об’єктів серед яких господарські ями, житла XI ст. і рештки двох кам’яних фундаментних кладок. У процесі досліджень ми віднайшли ще 310 музейних експонатів

директор заповідника Володимир Шелеп

Загальна площа археологічних досліджень становить 400 м2. Вчені проводили археологічні розвідки, суть яких полягає у виявленні місцезнаходжень стародавніх історичних пам'яток та їхній науковій реєстрації.

Зазначається, що у 2021 році в заповіднику реконструювали автентичне слов’янське житло Х століття, в якому продемонстровано побут давніх слов’ян. Цього року тут облаштували нову локацію, яка репрезентує один із промислів, яким займалися слов’яни, — бортництво, що передувало сучасному пасічництву.

Попри повномасштабну війну, заповідник відвідали понад дві тисячі людей. Працівникам вдалося провести 64 екскурсії та 18 пізнавально-розвивальних заходів.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності