Міжнародний день листоноші: як виглядала львівська пошта століття назад

Міжнародний день листоноші: як виглядала львівська пошта століття назад

Щорічно в суботу першого повного тижня жовтня у світі відзначають Міжнародний день листоноші. Цьогоріч цей день припадає на 8 жовтня.

З нагоди свята LVIV.MEDIA підготувало добірку з фотографіями будинку Головної пошти у Львові. Ця споруда є ідеальною ілюстрацією того, що попри технологічний розвиток, появу інтернету та електронної пошти, професія поштаря залишається такою ж актуальною та потрібною.

Головна пошта Львова століття тому

Споруджувала Головну пошту у 1887–1889 роках спілка архітекторів Людвіка Балдвіна-Рамулта і Юліана Цибульського, які переважно працювали у стилях історизму та сецесії. Однак проєкт будівництва, який був дещо модифікованим у Відні архітектором Фрідріхом Зетцом, розробив відомий львівський архітектор Сильвестр Гавришкевич.

Згодом, під час польсько-української війни у листопаді 1918 року, пошта зазнала значних руйнувань, оскільки була стратегічним об’єктом. У час війни там відбувались запеклі бої, внаслідок чого будівлю сильно понищили.

Згодом, після закінчення Першої світової війни, у 1922-1923 роках будівлю пошти відреставрували. Проєкт розробив Еугеніуш Червінський — один із найцікавіших і найбільш яскравих архітекторів 20-х років, що починав працювати ще до війни у відомого наставника Івана Левинського. Над реставрацією пошти Червінський працював у спілці з Альфредом Захаревичем, сином видатного архітектора Юліана Захаревича. 1923 року за проєктом Альфреда Захаревича та Євгена Червінського завершено перебудову, під час якої у центрі внутрішнього подвір'я добудовано флігель, замінено перекриття, переобладнано усі комунікації, фасади набули рис модернізованого класицизму.

У 1949-1950 роках провели чергову реконструкцію, яка переважно торкнулась інтер'єрів. Наступна реконструкція відбулась у 1973-1975 роках за проєктом Аполлона Ограновича. Скульптурні композиції інтер'єру розроблені Еммануїлом Миськом, вітражі — художником Ярославом Серветником. 1985 року проведено реставрацію фасаду.

Як виглядає Головна пошта Львова сьогодні

Загалом будинок вирізняється продуманістю композиції та виразністю форм. Фахівці кажуть, що в архітектурному відношенні — це одна з найдосконаліших адміністративно-громадських будівель міста. Вже у часи незалежної України як на фасаді, так і всередині будівлі проводилися мінімальні, "косметичні" зміни. Головною метою було збереження історичної цінності будівлі, яка є одним із символів старого Львова.

Читайте також:

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності