День територіальної оборони: як змінилася Львівська ТрО в умовах війни

День територіальної оборони: як змінилася Львівська ТрО в умовах війни

Щороку в першу неділю жовтня в Україні відзначають День територіальної оборони. Це свято, “враховуючи важливість територіальної оборони у забезпеченні обороноздатності та територіальної цілісності України”, своїм указом у 2020 році запровадив президент Володимир Зеленський.З нагоди свята LVIV.MEDIA поспілкувалося з кількома бійцями львівської 103-ї окремої бригади Сил територіальної оборони Збройних Сил України про те, як змінилась територіальна оборона від початку війни та як бійці з Львівщини несуть службу на сході України. 

Що таке львівська бригада тероборони

103-тя окрема бригада Сил територіальної оборони — це кадроване формування Сил територіальної оборони Збройних Сил України у Львівській області. Бригаду заснували у вересні 2018. Командиром львівської бригади тероборони з січня 2022 року є Валерій Курко, який у 2014 році командував одним із десантних батальйонів під час оборони Донецького аеропорту. У 2019 році близько 200 офіцерів-резервістів бригади територіальної оборони Львівщини пройшли бойовий вишкіл у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки, а наприкінці квітня 2022 року, 103-тя бригада була відряджена в зону бойових дій на Донбасі, де вже майже пів року на рівні з іншими підрозділами захищає Україну. 

“Більшість зрозуміла, що їхня домівка починається в Закарпатській області, а закінчується в Луганській”, — як змінилась 103-тя бригада ТрО від початку війни

Боєць на ім'я Лев потрапив до львівської бригади територіальної оборони разом зі своїм другом. Каже, що бойову бригаду не обрали через відсутність досвіду, але обидва були переконані, що все одно опиняться на фронті. 

“Я був радий, що нарешті їду туди, де вже давно багато друзів. Тут часом відчуваю якусь фрустрацію, але загалом мені добре, почуваюся, навіть,  майже у своїй тарілці”, — ділиться Лев. 

Він додає, що він початку війни ТрО “виросла”, зараз це повноцінна частина армії. Погоджується з ним і Тарас — військовий, який також прийшов до бригади, бо тут була можливість захищати Україну і без бойового досвіду. 

“Спочатку було відчуття незнання ситуації та розуміння, що підготовки нуль. А з часом розумієш, що набув якогось досвіду, однак все ще треба багато чому навчитись. ТрО ж змінилась разом з нами. Люди стали іншими. Тепер зрозуміло, від кого і чого можна чекати, хто зможе прикрити у важку хвилину”, — розповідає Тарас. 

Його побратим Василько додає, що тепер бригаду можна сміливо назвати "бойовою", адже тероборонівці виконують завдання на рівні з усіма іншими бригадами та підрозділами. 

“Змінилося розуміння багатьох бійців про те, що таке ТрО. Тепер всі усвідомлюють, що це такий самий підрозділ ЗСУ як інші, бо на початок нашого перебування на фронті не всі це розуміли. Багато людей прийшли сюди, щоб бути на захисті саме своїх домівок, громад, області, але зараз більшість зрозуміла, що їхня домівка починається в Закарпатській області, а закінчується в Луганській”, — зізнається Василько. 

Він прийняв рішення долучитися до лав ТрО після початку повномасштабного вторгнення, бо не встиг потрапити у бойову бригаду. Каже, що майже одразу розумів, що завдання виконувати доведеться за межами області, але це жодним чином не зупиняло. 

“Почував я себе піднесено, оскільки розумів, що там ми необхідні. Зараз уже втягнувся, можу назвати себе "обстріляним", втоми, зневіри чи інших якихось таких негативних відчуттів немає”, — зазначає Василько. 

Разом з тим, бійці зізнаються, що все ж таки сумують за родинами. 

“Дуже хочеться обійняти дітей та дружину”, — зауважує Тарас. 

Водночас вони також розуміють, що “війна — це точно не для всіх”. 

“Якщо людина розуміє, що їй тут не місце, то краще хай буде вдома і займається чимось корисним”, — наголошує Лев. 

Тарас і Василько ж додають, що корисними можна бути й вдома, головне — знайти своє місце та не удавати, що війни немає. Нагадаємо, 30 вересня командувач Сил Територіальної оборони генерал-майор Ігор Танцюра вручив 103-й окремій бригаді Сил територіальної оборони Бойовий прапор. Це почесне знамено, яке вручають підрозділам збройних сил України від імені президента, а також визнання бойових заслуг військової частини. Прапор є символом частини, завжди має знаходитись зі своєю військовою частиною, а на полі бою — в районі бойових дій, в яких частина бере участь.Читайте також: 

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності