Дифтерія на Львівщині: усе, що відомо про спалах хвороби

Дифтерія на Львівщині: усе, що відомо про спалах хвороби

На Львівщині в одному з дитячих будинків-інтернатів стався спалаху дифтерії. Хворих госпіталізували до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні з ознаками початкової стадії захворювання, а в будинку-інтернаті провели дезінфекцію приміщень та камерне знезараження речей.

Про те, як виявили спалах, чим загрожує дифтерія та як від неї захиститися, у коментарі LVIV.MEDIA розповіла керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко-Тімко.

Як виявили спалах дифтерії та в якому стані хворі

Працівники центрів контролю і профілактики хвороб двічі на рік для профілактики обстежують закриті колективи, зокрема й інтернатного типу. Медики таким чином шукають носіїв хвороб, тобто тих людей, які самі не хворіють, але можуть передати збудник іншим. Власне, при такому обстеженні в одному із закладів інтернатного типу на Львівщині й виявили збудник дифтерії у семи людей.

Серед хворих є двоє дітей віком 9 і 15 років та п'ятеро дорослих, найстаршому з яких — неповних 33 роки.

"Коли їх оглянули лікарі, вони побачили, що це не носії, а пацієнти, які переносять хворобу у легкій формі. У хворих є зміни у горлянці. Відповідно їм призначили лікування, щоб вони одужали та припинили бути джерелом хвороби для інших", — зазначає Наталія Іванченко-Тімко.

Вона додає, що всі семеро хворих раніше були вакциновані, тому переносять хворобу у легкій формі і їхньому життю нічого не загрожує.

Що буде з тими, хто контактував з хворими

З оточення, з яким спілкувалися семеро хворих, обстежили 186 людей. Медики перевіряють, чи не є вони також носіями хвороби.

"Наразі результати досліджень очікують", — додає Наталія Іванченко-Тімко.

Крім того, за словами керівниці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, понад 106 людей з-поміж контактних, у яких пройшло понад рік з моменту останнього щеплення, провакцинували від дифтерії.

Чим небезпечна дифтерія

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Однією з основних ознак дифтерії є запалення переважно слизових оболонок горлянки.

"Дифтерія може проявлятися болем у горлі, збільшенням лімфатичних вузлів, появою певних плівок, може вражати горлянку, очі, статеві органи, шкіру. Може бути також комбінована форма захворювання, коли інфекція уражає кілька органів одночасно", — пояснює Наталія Іванченко-Тімко.

Лікарка додає, що дифтерія небезпечна тим, що плівка, яка може виникнути під час хвороби у дихальних шляхах, може порушити їхню прохідність та призвести до смерті людини. Разом з тим збудник дифтерії може вражати серцевий м'яз, нирки, нервову систему, що також несе ризики для здоров'я та життя людини.

Як захиститися від дифтерії

Запобігти захворюванню на дифтерію та розвитку небезпечних ускладнень від хвороби можна завдяки вакцинації. Дітям, згідно з Календарем щеплень, вакцинацію проводять у 2, 4, 6 та 18 місяців, 6 років. Надалі щеплення діти та дорослі мають отримувати кожні 10 років.

"Ревакцинація потрібна для того, щоб тримати рівень антитіл на захисному рівні. Тобто на тому, щоб при зустрічі з бактерією дифтерії, яка виділяє токсин, людина мала достатню кількість захисних білків-антитіл від цього токсину. Це дасть змогу людині або не захворіти взагалі, або перенести хворобу з легким перебігом", — зауважує Наталія Іванченко-Тімко.

Вона додає, що наразі на Львівщині вакцин достатньо, а зробити щеплення можна в одному зі 184 пунктів профілактичних щеплень області. Дізнатися, де розташований найближчий пункт щеплень, можна у сімейного лікаря або у найближчому закладі охорони здоров'я.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності