На Львівщині лікуватимуть від СМА: раніше це робили лише за кордоном

На Львівщині лікуватимуть від СМА: раніше це робили лише за кордоном

Перші ін'єкції отримали три пацієнтки

Медики комунального закладу Львівської обласної ради "Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр" розпочали лікування від СМА [cпінальної м'язової атрофії — ред.].

Про таке пишуть на сайті Львівської обласної ради.

Перші дози препарату "Spinraza" отримали троє пацієнтів.

У Telegram-каналі голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького зазначається, що особливістю цих ліків є те, що їх потрібно приймати упродовж всього життя. Спершу кожні 14 днів, а після чотирьох доз — що чотири місяці.

"Наші фахівці пройшли тривалу підготовку й стажування і надаватимуть лікування та реабілітацію за світовими стандартами. Дотепер хворі на СМА були змушені шукати допомоги за кордоном, ліки в Україні не були доступними", — йдеться на сторінці у соцмережі Максима Козицького.

Як розповіли в лікарні, 8-річна Анастасія з Рівненщини стала першою пацієнткою, яка отримала першу дозу препарату "Spinraza".

"Зараз дівчинка почувається добре. Першу дозу препарату отримали також двоє підлітків із Львівщини — 15-річна Аня і 13-річна Марта, які проходили постійну реабілітацію у Центрі", — йдеться у повідомленні Львівської міської ради.

Препарат "Spinraza" вводять у спинномозковий канал під загальним знечуленням. Після маніпуляції пацієнт повинен щонайменше 8 годин лежати на спині для рівномірного розподілу ліків. І щонайменше добу — перебувати під пильним контролем медиків.

Зі слів педіатра центру Марти Шеремет, на Львівщині лікування від СМА потребують 26 дітей віком від 2 до 18 років.

СМА, або спінальна м’язова атрофія — це захворювання, яке є найбільш поширеною генетичною причиною смерті дітей.

Нагадаємо, на початку липня Міністерство охорони здоров’я України вперше отримало препарат "Spinraza" — рідкісні ліки для дітей зі спінальною м’язовою атрофією (СМА). Препарат називають “найдорожчою ін’єкцією” у світі, оскільки один його флакон коштує понад 100 000 доларів.

Довідково:Спінальна м’язова атрофія (СМА) — це рідкісне генетичне захворювання, що призводить до поступової м’язової атрофії та слабкості. СМА є найбільш поширеною генетичною причиною смерті дітей. За статистикою, ця хвороба вражає одного-двох немовлят з 10 тисяч новонароджених.

Донедавна вважалося, що СМА — невиліковна. Але за останні 5 років у світі з’явилися три препарати, які можуть зупинити хворобу. Йдеться про “Zolgensma”, “Evrysdi” і “Spinraza”. Перші ліки вводяться до 2-річного віку і зупиняють хворобу назавжди, два інші препарати потрібно застосовувати протягом усього життя.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності