Два медичні заклади Львівщини приєднали до обласного діагностичного центру

Два медичні заклади Львівщини приєднали до обласного діагностичного центру

Йдеться про ендокринологічний центр та центр радіаційного захисту населення

Ендокринологічний центр та центр радіаційного захисту населення приєднали до обласного діагностичного центру. Таке рішення ухвалили під час засідання сесії Львівської обласної ради сьогодні, 20 вересня.

Таке пишуть на сайті Львівської обласної військової адміністрації.

Проєкт рішення про реорганізацію шляхом приєднання підготували у департаменті охорони здоров’я Львівської ОВА.

"Рішення передбачає не ліквідацію ендокринологічної служби, а її розвиток. Львівська обласна військова адміністрація за ефективність управління та за надання якісної медичної допомоги пацієнтам. Прийняття такого рішення викликане змінами до законодавства, зокрема набуттям чинності закону №2347, яким вносять зміни до деяких законодавчих актів України, та рішенням госпітальної ради Львівщини", — прокоментував рішення сесії заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко.

Як зазначив під час сесії облради директор департаменту охорони здоров’я ЛОВА Орест Чемерис, у зв’язку зі вступом в дію нового законодавства змінилася типологія і структура закладів охорони здоров’я. Скасовується модель обласних, міських і районних ЗОЗ, натомість пропонується створення у межах, визначених госпітальним округом, спроможної мережі, яка буде будуватися з:

  • надкластерних установ, які мають бути надпотужними на території госпітального округу і повинні надавати медичну допомогу не менше ніж з 21 сервісу;
  • кластерних установ;
  • загальних ЗОЗ.

"Випливаючи з цього, розуміємо, що пріоритет розвитку медичної галузі у державі — це розвиток багатопрофільних закладів охорони здоров’я, тому що саме в такому закладі пацієнт має максимальну доступність медичної допомоги. Як правило, монопрофільні заклади є вузькоспеціалізованими, і часто пацієнт, в разі госпіталізації в такий заклад, потребує консультації багатьох спеціалістів, яких у цьому закладі немає. Це погіршує безпосередньо надання медичної допомоги і впливає на результати лікування", — зазначив Орест Чемерис.

Він також додав, що монопрофільні ЗОЗ не матимуть місця у новій системі, і фактично вони будуть позбавлені можливості контрактуватися з Національною службою здоров’я України й отримувати фінансування.

"Ми пропонуємо, щоби амбулаторна медична допомога ендокринним пацієнтам надавалася на базі діагностичного центру. Пацієнт ендокринологічний — це пацієнт хронічний, з великою кількістю супутніх захворювань, який потребує максимально якісного обстеження і достатньої матеріально-технічної бази, що є можливим, враховуючи ресурси діагностичного центру. Надання стаціонарної допомоги таким пацієнтам пропонується на базі багатопрофільних лікарень — Львівського обласного госпіталю ветеранів війн і репресованих та Львівської обласної клінічної лікарні", — додав Орест Чемерис.

Окрім того, заклади мали протерміновану заборгованість з виплати заробітної плати за два і більше місяці. Погасити її вдалося лише завдяки укладенню з НСЗУ пакету № 49 "Збереження кадрового потенціалу" на суму 2,2 млн грн для ендокринологічного центру, та 2,9 млн грн —  для центру радіаційного захисту населення, що є фактичним дефіцитом фонду заробітної плати цих закладів до кінця року.

"Якщо говорити про заповненість ліжкомісць в ендокринологічному центрі, то у 2020 році вона становила 27%, у 2021 – 44%. Тому, враховуючи всі зміни в системі охорони здоров’я і стратегію розвитку галузі, ми пропонуємо об’єднання цих закладів", — пояснив директор департаменту охорони здоров’я ЛОВА.

Дітям з ендокринологічними захворюваннями надаватимуть медичну допомогу у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медцентрі, де вже розгорнули 10 ліжкомісць для таких пацієнтів (відповідно до кількості ліжок в ендокринологічному центрі).

Нагадаємо, у п’ятницю, 16 вересня, у Львові запрацював перший медичний хаб та найбільший медичний центр в Україні — “MonoDoctor”. Завдяки об’єднанню клінік, які залучені у цей проєкт, в області створять близько 800 робочих місць. А також  у Львові, на вул. Чупринки, 48, запрацював Центр ментального здоров’я на базі Другого медоб’єднання Львова. Там професійно дбатимуть про ментальне здоров’я містян і внутрішньо переміщених осіб.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності