Померла зв'язкова УПА зі Львівщини, їй було 102 роки

Померла зв'язкова УПА зі Львівщини, їй було 102 роки

На Прикарпатті на 103-му році життя померла медсестра та зв'язкова УПА на псевдо "Зелена" Катерина Данів-Гаврилів.

Про це інформують на сторінці Івано-Франківської станиці Братства ОУН-УПА.

Відомо, що Катерина Данів-Гаврилів народилася на Львівщині у с. Труханів.

"З відходом у засвіти Катерини Олексіївни відійшла і ціла епоха історії нашого краю. Але її приклад незламності духу, сили в боротьбі буде надихати і супроводжувати нас — покоління національно свідомих українців", — йдеться у повідомленні сторінки.

У 1936 році жінка переїхала до сестри у Варшаву, де працювала у крамниці "Гуцульська штука". У Польщі відвідувала медичні курси та вступила у гурток ОУН.

Повернувшись додому, працювала у Стрию зв’язковою Стрийського окружного проводу ОУН (б). Пані Катерина виготовляла листівки, вела архів проводу, переносила естафети.

Щоб уникнути арешту, часто змінювала місце проживання. Згодом зуміла перейти на легальне становище. 14.05.1950 вийшла заміж за сільського учителя Михайла Гавриліва. Народила трьох дітей: Любомира, Зіновія та Уляну.

Остаточно сім’я переїхала до Болехова, де Катерина Данів-Гаврилів працювала на місцевому лісокомбінаті понад 20 років.

11 серпня жінка зустріла свій 102-ий день народження.

Нагадаємо, 15 серпня у Львові попрощалися і провели в останній путь Дарію Гусяк, яка була зв’язковою Головного командира Української Повстанської Армії Романа Шухевича, політув’язненою радянських тюрм і таборів. Дарія Гусяк померла 12 серпня, їй було 98 років.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності