Вживати йод чи ні: на Львівщині затвердили план дій під час ядерної аварії

Вживати йод чи ні: на Львівщині затвердили план дій під час ядерної аварії

Скуповувати йодовмісні препарати не потрібно

На Львівщині вирішили, що робити під час ядерної аварії.

Про це йдеться у відповідному розпорядженні начальника Львівської ОВА Максима Козицького.

Відтак, вирішили, що у випадку небезпеки невідкладними контрзаходами є укриття, евакуація, йодна профілактика та обмеження перебування мешканців на відкритому повітрі.

"З метою забезпечення радіаційного захисту населення Львівської області зобов'язую: затвердити Положення про введення режимів радіаційного захисту та рекомендації щодо поведінки населення Львівської області у разі виникнення радіаційних аварій", — йдеться у розпорядженні.

Довгостроковими контрзаходами є: тимчасове відселення, переселення мешканців, деактивізація території та радіоактивно забруднених будівель і споруд, обмеження вживання радіоактивно забрудненої води і продуктів харчування упродовж тривалого часу та інші.

Згідно з розпорядженням голови Львівської ОВА, керівники районних військових адміністрацій, голови місцевих громад мають забезпечити постійну готовність до введення у разі необхідності режимів радіаційного захисту.

Додамо, якщо на Запорізькій атомній електростанції станеться катастрофа, необхідних препаратів для українців буде достатньо. Скуповувати йодовмісні препарати не потрібно, оскільки в Україні закупили препарат саме з тією концентрацією діючої речовини, яка потрібна, щоб захиститись. Наразі вживати цей препарат необхідності немає.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності