• Головна
  • Новини Львівщини
  • Мешканці Львівщини віком до 34 років більш позитивно ставляться до усиновлення дітей — дослідження

Мешканці Львівщини віком до 34 років більш позитивно ставляться до усиновлення дітей — дослідження

Мешканці Львівщини віком до 34 років більш позитивно ставляться до усиновлення дітей — дослідження

За оцінкою жителів Львівщини, рівень інформування щодо можливостей усиновити дитину є недостатнім

Благодійний фонд "Рідні" провів дослідження на тему: "Стереотипи та упередження населення Львівської області щодо дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та різних форм сімейного влаштування". Зробили це, щоб вивчити стереотипи, які існують та поширюються в суспільстві, а надалі — працювати над впровадженням ефективних методів інформування та мотивації населення.

Про це 25 липня повідомив благодійний фонд “Рідні” та опублікував звіт з дослідження.

З результатів дослідження можна дізнатись, які вікові групи більш схильні до усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, хто з опитаних виявляє більше співчуття до таких дітей та який відсоток аудиторії вважає за правильне приховувати факт усиновлення від самої дитини, сімʼї, друзів та інших знайомих.

Наприклад, молодь віком 18–34 роки більш позитивно ставиться до усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, ніж респонденти старших вікових груп.

Також майже половина опитаних жінок (49,0%) вважають, що діти, які влаштовуються у сім`ю, мають попередній негативний досвід життя, тому їхня поведінка відрізняється незалежно від того, де вони живуть. Таку ж думку поділяють і 40% чоловіків. Лише невеликий відсоток опитаних вважає, що такі діти нічим не відрізняються від "домашніх" дітей.

Крім того, з дослідження стало відомо, що визначальними чинниками до усиновлення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, є матеріальне забезпечення сімей з дітьми: фінансове забезпечення сімей усиновителів та підвищення рівня матеріального забезпечення населення і сімей, які виховують дітей.

Разом з тим, за оцінкою жителів Львівщини, рівень інформування щодо можливостей усиновити дитину є недостатнім. Третина опитаних вказали, що повідомлення щодо усиновлення у ЗМІ (преса, телебачення тощо) іноді з’являються, але вони, як правило, стосуються життя окремих дітей та сімей. Частина респондентів відмітила, що інформація щодо усиновлення зовсім відсутня. Більше третини опитаних не змогли дати оцінку, оскільки не звертають увагу на таку інформацію.

У зв'язку з цим, фонд "Рідні" рекомендує в поширенні інформації про дітей, які потребують влаштування, про можливості усиновити дитину або прийняти на виховання у сім’ю:

  • розміщувати інформацію та соціальну рекламу у ЗМІ та інтернеті;
  • популяризувати значимість влаштування дітей у сім’ї;
  • розвінчувати міфи про дітей, які потребують влаштування;
  • поширювати інформацію на масових заходах, концертах, у публічних місцях;
  • поширювати інформацію про досвід сімей, які вже опікуються дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування;
  • рекламувати організації та служби, фахівців, які надають інформацію, допомогу кандидатам та здійснюють оформлення юридичного статусу влаштування дитини;
  • інформувати про специфіку різних форм сімейного влаштування дітей, вимоги до кандидатів, процедуру усиновлення або влаштування дитини на виховання;
  • стежити, щоб інформація була оформлена таким чином, щоб не нашкодила дитині.

Довідково:Дослідження було проведено спільно з громадською організацією "Інститут молоді" за сприяння Державного інституту сімейної та молодіжної політики і за підтримки партнера компанії "Sparrow Capital". Дослідження реалізовувалось до початку повномасштабної війни з росією. У зв`язку з цим та змінами у процесі усиновлення, отримані дані можуть бути використані лише для ознайомлення та для порівняння довоєнної ситуації, якої стосується це дослідження, і подальшої післявоєнної ситуації. У рамках дослідження було проведено три фокус-групи з жителями Львівської області, які планують у майбутньому усиновити або взяти на виховання дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування. Загальна кількість учасників фокус-груп становила 11 осіб. Структуровані індивідуальні інтерв’ю з жителями Львівської області проводилися з 11 до 30 грудня 2021 року. Загалом було опитано 800 респондентів, які проживають у м. Львові та інших населених пунктах Львівській області.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності