Як війна вплинула на розвиток ІТ-індустрії: дослідження Львівського ІТ-кластеру

Як війна вплинула на розвиток ІТ-індустрії: дослідження Львівського ІТ-кластеру

Львівський ІТ-кластер провів дослідження про те, як війна вплинула на розвиток ІТ-індустрії в Україні. Зокрема, частина ІТ-спеціалістів та компаній переїхали зі східних та центральних областей на Західну Україну.

Про це Lviv.Media дізналось на презентації IT Research Resilience.

Власне, до початку повномасштабної війни основні ІТ-хаби в Україні були в таких містах:

  • Київ
  • Львів
  • Харків
  • Дніпро
  • Одеса.

Однак через повномасштабне вторгнення ТОП-регіонами, в які перемістились ІТ-спільноти, стали Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Чернівецька, Рівненська та Волинська області.

Основні показники ІТ-галузі у 2021 році

На кінець минулого року ІТ-індустрія налічувала 285 тис. спеціалістів. З них 34-38% — це жінки та 63-66% — чоловіки. Найбільше ІТ-спеціалістів були розташовані на півночі України — 39,1%, у західних областях розміщувалося 16,5% спеціалістів.

До повномасштабної війни ІТ-індустрія налічувала 285 тис. ІТ-фахівців станом на грудень 2021 року. Близько 16,5% спеціалістів розташовувалось у західних областях, 39,1% — на півночі України та 27,8% — на сході.

Міграція ІТ-спеціалістів

Після 24 лютого близько 50-57 тис. спеціалістів виїхали за кордон. Це становить 17-20% від загальної кількості ІТ-спеціалістів станом на грудень минулого року.

Після повномасштабного наступу росії та міграції у зв'язку з цим людей зі східних і південних областей України, кількість ІТ-спеціалістів у західних областях збільшилась до 24%.

Згідно з дослідженням, 1/6 ІТ-фахівців мають членів сім’ї, які перебувають за кордоном, в тому числі переїхали через війну. 62% сімей проживають разом, 1% — проживають окремо в одному місті, 21% — проживають окремо в різних містах України та 16% — проживають окремо в Україні та за кордоном.

44% спеціалістів ІТ-галузі зазначили, що через війну у їхній роботі відбулися зміни. Зокрема, 27% з них змінили місце праці, 13% перейшли на інший проєкт у межах поточної компанії, 11% перейшли на часткову зайнятість, 11% втратили роботу та перебувають у пошуку іншої, 5% перейшли на віддалену роботу.

Як змінились доходи ІТ-фахівців

Близько 88% ІТ-спеціалістів працюють ФОПами, лише 14% — у форматі трудового договору. Власне, 18% ФОПів планують легалізуватись за кордоном, 12% перейшли на спрощену систему сплати єдиного податку та 4% планують змінити місце реєстрації ФОПа.

59% опитаних спеціалістів зазначили, що їхній дохід залишився на тому ж рівні, який був до початку повномасштабної війни. Також 37% опитаних зазначили, що суттєво зросли їхні витрати.

На сьогодні у Львівській області розташовано 563 представництва ІТ-компаній, що на 52 більше, ніж у 2021 році. Загалом у Львівській області є 37 тис. спеціалістів. З них 71% — це технічні спеціалісти та 29% нетехнічних спеціалістів. Близько 4 277 ІТ-спеціалістів є релокованими.

Середня заробітна плата ІТ-спеціаліста в Україні становить 2 360 дол. Так, у Львівській області місцеві спеціалісти в середньому отримують 2 400 дол., а прибулі — 3 000 дол. У 2021 році середня зарплата ІТ-спеціаліста на Львівщині становила 2 102 долари.

Як змінились витрати ІТ-спеціалістів

У перший місяць після переїзду, за усередненою оцінкою, ІТ-фахівці витратили 14,7 млн дол. у західних областях на організацію свого побуту. Щомісяця релоковані ІТ-фахівці витрачають тут близько 13,6 млн доларів.

Середні витрати релокованих ІТ-спеціалістів у Львівській області становлять 1 698 дол. у перший місяць приїзду та 1 395 дол. щомісяця на харчування, проживання, одяг і дозвілля.

За прогнозом Львівського ІТ-кластеру, до кінця 2022 року загальна сума витрат релокованих ІТ-спеціалістів, якщо вони залишаться в цих регіонах і їхні витрати не зміняться, становитиме 137,1 млн доларів.

Як змінились доходи та витрати ІТ-компаній

Близько 85% ІТ-компаній відновили діяльність повністю або майже повністю. Зокрема, станом на травень 44% компаній відновили діяльність повністю, 16% компаній відновили свою діяльність на 50-75%.

Також на презентації зазначили, що 96% компаній фінансово підтримують реалізацію проєктів, що наближають Україну до перемоги. Власне, 38% компаній передали на проєкти перемоги до 20 тис. дол., 30% — передали від 21 до 50 тис. дол., 10% — від 51 до 100 тис. дол., 11% — від 101 до 300 тис. дол. та 11% компаній передали понад 300 тис. доларів.

Попри повномасштабну війну 65% компаній відзначають зростання доходів у першому кварталі 2022 року. Ще 9% зберегли фінансові показники. 26% компаній повідомляють про зменшення доходів від 7 до 19%.

Серед компаній, що відзначають зниження доходів, 70% орієнтувались переважно на зовнішній ринок, і лише 4% орієнтувались в основному на внутрішній ринок.

Водночас 96% компаній серед тих, що відзначають зростання доходів, орієнтуються на іноземних клієнтів.

Активність ІТ-компаній

Ділову активність після повномасштабного вторгнення росії відновили 85% компаній. З них 44% зазначають про повне відновлення роботи. Лише 16% компаній відновили роботу на 50-75% від попередніх показників.

Говорячи про взаємодію ІТ-компаній з клієнтами, варто зазначити, що 75% проєктів залишаються активними, з дотриманням спринтів та без змін. 25% проєктів залишаються активними, однак зазнали коректив попередніх умов контракту.

За результатами опитування СЕО фахівців, 32% зазначають, що отримували повідомлення від клієнтів про призупинення чи перенесення проєктів у зв'язку зі ситуацією в Україні. 55% компаній отримували повідомлення від клієнтів про додаткові можливості співпраці, як прояв підтримки у зв'язку з війною в Україні. 58% компаній зазначають, що мають нові замовлення від клієнтів.

Кадровий попит та мобілізація ІТ-спеціалістів

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну понад 7 тисяч ІТ-спеціалістів були мобілізовані до ТрО або до лав ЗСУ. Понад 63% компаній зазначили, що в них є працівники, котрих було мобілізовано до армії.

88% компаній інформують, що на момент опитування проводили набір фахівців на відкриті вакансії. Серед опитаних 38% зазначають, що кадровий попит не змінився, 13% зауважили, що попит суттєво скоротився. Натомість 5% повідомляють, що попит суттєво зріс. Лише 10% СЕО зазначили, що в компанії відбувались звільнення у зв’язку з початком вторгнення, як з ініціативи працівників, так і з ініціативи компанії.

94% фахівців були переведені у повністю оплачувану вимушену відпустку, 21% фахівців вимушену відпустку оплачували частково. Лише 6% були переведені у неоплачувану відпустку.

"Здоров'я компаній" та плани на майбутнє

78% компаній оцінюють "здоров'я компанії" добре. 17% компанії дали оцінку здоров'я — "нездорові", ще 2% відповіли "дуже нездорові".

З-поміж "здорових" компаній 48% зазначають, що у короткостроковій перспективі доходи будуть зростати, 46% компаній вважають, що доходи не зміняться.

Відповідаючи на запитання щодо планів з відкриття нових офісів у короткостроковій перспективі, 41% компаній зазначають, що планують відкриття нових офісів. Найменший інтерес до відкриття нових офісів у компаній з Києва, Львова, Дніпра та Одеси. Серед компаній, що планують відкриття нових офісів, 20% планують розмістити новий офіс у Польщі, 4% — в Іспанії, 4% — в США, 3% — в Естонії.

Міграційні настрої ІТ-спеціалістів

Говорячи про міграційні настрої серед ІТ-спеціалістів, згідно з опитуванням, 78% планують залишатись в Україні, 10% ще не визначились, 12% намагатимуться виїхати за кордон. При цьому, серед ІТ-спеціалістів, які планують переїзд до іншої країни, лише 7% зауважили, що прийняли таке рішення у зв’язку з війною. Водночас 50% фахівців зазначають, що війна не вплинула на їхні рішення.

Середній вік ІТ-спеціалістів, котрі рішуче налаштовані покинути Україну, становить 34 роки. Серед них 76% чоловіків та 24% жінок. 77% з-поміж них мають сім’ю, а 23% майбутніх ІТ-емігрантів — без пари. Варто відзначити, що серед тих, хто рішуче налаштований виїхати за кордон, 49% становлять релоковані спеціалісти та 51% спеціалістів із заходу України.

Як зміниться ІТ-індустрія

64% опитаних мають позитивні економічні очікування щодо розвитку ІТ-індустрії в Україні. При цьому 50% спеціалістів вважають, що в найближчий рік медіана зарплат залишиться незмінною. 22% опитаних очікують її зниження, натомість 17% опитаних очікують зростання.

47% СЕО зазначають, що в найближчий рік доходи компанії будуть зростати. Їх думки не поділяють 44% опитаних, котрі вважають, що доходи залишаться незмінними. Ще 9% вважають, що доходи компанії будуть знижуватись.

58% опитаних вважають, що рівень зарплат залишиться незмінним, тоді як 22% прогнозують зростання зарплат. Ще 20% мають невтішні очікування щодо рівня заробітної плати.

Згідно з даними Нацбанку, за період січня-травня 2022 року експортна виручка ІТ-індустрії демонструє зростання до аналогічного періоду 2021 року. В разі збереження наявного тренду у 2022 році, експортна виручка може сягнути 8,5 млрд доларів або 7,2-7,5 млрд доларів у тому разі, якщо ІТ-спеціалісти, які виїхали за кордон, втратять податкове резидентство України. У 2021 році експортна виручка склала 6,9 млрд доларів.

Львівський ІТ-кластер розглядає три варіанти розвитку ІТ-ринку після перемоги: демократична модернізація, примусова євроінтеграція, український авторитаризм. У разі демократичної модернізації прогнозується, що 78% фахівців залишаться в Україні, тоді як близько 12% спеціалістів покинуть країну. В найбільш песимістичному прогнозі, у разі авторитарного майбутнього, прогнозується, що лише 30% фахівців залишаться в Україні, тоді як 52% фахівців покинуть країну.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності