Вакцинація для ВПО: як отримати щеплення переселенцям

Вакцинація для ВПО: як отримати щеплення переселенцям

В умовах війни важливо дотримуватися календаря профілактичних щеплень

В Україні станом на 25 липня зареєстрували 4,5 мільйона переселенців. Зокрема на Львівщину, за інформацією на 3 червня, евакуювалися 242 тисячі людей. З них понад 75 тисяч — діти. Усі вони повинні мати доступ до медицини та можливість вчасно отримати лікарську допомогу. Особливо це стосується вакцинації, адже в умовах війни важливо дотримуватися календаря профілактичних щеплень, не пропускати планову вакцинацію та якнайшвидше надолужувати пропущені щеплення, щоб не допустити розповсюдження хвороб. Про те, як отримати медичну допомогу та вакцинуватися внутрішньо переміщеним українцям, — читайте у матеріалі.

Як отримати лікарську допомогу ВПО

ВПО можуть звернутися у будь-який заклад охорони здоров'я, що розташований поряд. 

“Медичну допомогу переселенцям мають надати незалежно від того, чи є у них декларація, чи ні”, — у коментарі Lviv.Media пояснює керівниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Тімко-Іванченко.

Медичне обслуговування ВПО можуть отримати безоплатно.Крім того, у місцях, де організовано селили понад 100 переселенців, обов'язково є медичний працівник, до якого також можна звернутися. Цей лікар допоможе організувати всі процеси, пов'язані з медичною допомогою.  

Як вакцинуватися переселенцям

Необхідні щеплення можна зробити в будь-якому медичному закладі, де є вакцини. Для цього також не потрібно укладати нову декларацію із сімейним лікарем. Разом з тим у місця, де поселили внутрішньо переміщених українців, регулярно приїжджають бригади епідеміологів Центрів контролю та профілактики хвороб. Відвідують переселенців і вакцинальні бригади, які можуть на місці зробити щеплення. 

“Буває так, що до ВПО спочатку приїжджає бригада епідеміологів, спілкується та визначає потреби людей. Після цього, якщо кількість тих, кому потрібно вакцинуватися, невелика, їх скеровують до закладів охорони здоров'я. Якщо ж людей достатньо багато, то вакцинальна бригада приїжджає на місце і проводить щеплення”, — зазначає Наталія Тімко-Іванченко.

Додамо, що вакцинація згідно з Національним календарем щеплень, а також від Covid-19 — безкоштовна.  Водночас вакцини від гепатиту В та кору (у складі вакцини КПК — кір-краснуха-паротит) для щеплення дорослих можна придбати за власні кошти, а вакцини від пневмококової інфекції є платними як для дорослих, так і для дітей. Однак сама процедура вакцинації у державних клініках є безкоштовною.

Як діяти, якщо під час евакуації залишились без документів, що підтверджують вакцинацію

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров'я України та міжнародних рекомендацій, у випадку, коли інформація про вакцинацію втрачена, варто зробити повторний курс щеплень.

“Так людина отримає всі необхідні дози вакцин з дотриманням мінімальних інтервалів для забезпечення захисту від інфекційних хвороб”, — каже Наталія Тімко-Іванченко.

Вона також зауважує, що в Україні діє електронна медична база. Тож, якщо лікар за попереднім місцем проживання ввів в базу інформацію щодо вакцинації, її можна буде відновити. У цьому випадку проходити повторний курс вакцинації не доведеться. Достатньо буде зробити лише ті щеплення, яких не вистачає. Однак боятися введення додаткових доз вакцини теж не варто. Вони є безпечним для здоров’я. Це підтверджують результати досліджень та такі міжнародні організації, як ВООЗ та Європейський центр з профілактики та контролю захворюваності.

На які щеплення варто звернути увагу під час війни

Оскільки в Україні триває спалах поліомієліту, це одне з щеплень, на яке варто звернути увагу. Тим більше, що від поліомієліту не існує ліків і вакцинація є єдиним можливим способом захиститися від хвороби. 

“Ще особливо актуальні щеплення від дифтерії та правцю. Крім них, через те, що пройшло 5 років від останнього росту захворюваності на кір і є ризики нового поширення хвороби, вакцина кір-краснуха-паротит є актуальною”, — додає Наталія Тімко-Іванченко.

Лікарка також акцентує, що у разі, якщо є плани виїжджати за кордон, варто переглянути вимоги країни, у яку прямуєте. 

“Наприклад, для Сполучених Штатів Америки є обов'язковою вакцинація від менінгокока, вірусного гепатиту А, десяти інфекцій, які є в нашому календарі щеплені, та від коронавірусу”, — пояснює експертка. 

Ситуація з вакцинами на Львівщині

Наразі у Львівські області є певний дефіцит вакцин у деяких закладах охорони здоров'я. Зокрема, у деяких лікарнях бракує оральної поліомієлітної вакцини, яку вводять у вигляді крапель. Також частина лікарень має нестачу вакцини КПК — кір-краснуха-паротит. 

“Усі інші вакцини є в наявності і їх достатньо”, — зазначає Наталія Тімко-Іванченко.

Щодо вакцин від Covid-19, то зараз на Львівщині є CoronaVac. Також в області чекають на нову поставку Pfizer/BioNTech, оскільки люди активно звертаються до медичних установ, щоб вакцинуватися. 

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності