Львівщина туристична: що чекає на область після перемоги та куди поїхати, аби відпочити з користю

Львівщина туристична: що чекає на область після перемоги та куди поїхати, аби відпочити з користю

Від початку повномасштабної війни курорти Львівщини недоотримали близько 60% свого доходу

З початком повномасштабної війни така туристична інфраструктура, як хостели, готелі та відпочинкові комплекси стали центром прихистку для українців, які тікають від збройної агресії. Туризм, подекуди, призупинив свою діяльність, та попри це, зібрав рекордну суму турзборів — майже 20 млн гривень. Це дає надію, що він повернеться на рівень доковідного періоду.Про складнощі під час війни, іноземних туристів та найкращі місця для відпочинку на Львівщині Lviv.Media розповіла начальниця управління туризму та курортів Львівської ОВА Наталя Табака.

Що сталося з туризмом від початку повномасштабної війни

За перші місяці війни туристична галузь Львівщини змінила свою звичну діяльність і продовжує працювати так, щоб допомогти тим, хто прибув із гарячих точок. Одразу ж постало питання — де їх поселити та чим годувати, і тут на допомогу прийшов локальний бізнес.

"Місцеві фермери та торгові мережі постачали в готелі та санаторії продукти, а Львівська ОВА утримувала рестораторів у перші дні повномасштабного вторгнення, коли вони не мали жодної фінансової підтримки. Люди та ВПО мають відпочивати фізично та емоційно, щоб мати сили і надалі протистояти ворогу та наближати нашу перемогу", — каже Наталя Табака.

Були й заклади, які одразу отримали міжнародну фінансову підтримку від фондів, інші ж отримали її згодом. Однією з ключових організацій, які підтримують Україну, є World Central Kitchen. У пікові дні вона забезпечувала близько 45 тисяч гарячих страв. Сьогодні ж ресторатори готують близько 15 тисяч гарячих страв.Когось заклади тимчасового розміщення приймали на благодійній основі, інші ж, хто має фінансовий ресурс, платив за своє перебування.Перші місяці війни показали завантаженість закладів тимчасового розміщення близько 85%, в деякі періоди це було 100 % і більше; залучались під поселення спільні простори та конференц-зали.Теперішня ситуація полягає у тенденції до зменшення завантаженості: у Львові зайнятість номерів становить близько 60%, у Моршині та Трускавці — близько 60-65%, у Славському — 55%. Також велику частку ВПО приймають санаторно-курортні заклади Львівщини. Вони отримують від держави відшкодування комунальних послуг, а від Львівської ОВА — відшкодування в сумі 30 грн на добу з ВПО.Велика частина турагентств та туроператорів призупинили свою діяльність, дехто розвинув інші напрями.

"За таких умов іноземного туриста в нас немає. Приїжджають хіба волонтери чи іноземні медіа. Вважаю, що після нашої перемоги Львівщина буде однією з бажаних дестинацій для відвідування", — розповідає посадовиця.

Загалом, від початку повномасштабної війни курорти Львівщини недоотримали близько 60% свого доходу. Проте тенденція на початку року (до війни), згідно з даними туристичного збору, свідчила про приріст туристів та дохідну частину від них. Так, за перше півріччя 2022 року туристичний збір склав 19 млн 774 тис. гривень, тоді як за аналогічний період 2021 року — 6 млн 756 тис. гривень, та був вищим, ніж у доковідний період у 2019 році (7 млн 743 тис. гривень).

Хто він, турист Львівщини 

Типовий гість Львівської області — сім'янин, старший 35-ти років та має декількох дітей. Він подорожує з бабусями та дідусями. Також до повномасштабної війни на Львівщину приїжджала молодь, якій подобається досліджувати нові локації.З початком літнього сезону та великою кількістю ВПО відчувається приріст запитів на сімейний відпочинок, організацію активного дозвілля, відвідування рекреаційних зон. Здебільшого для цих осіб туристичні послуги є безоплатними.Іноземні туристи ж обожнювали відвідувати Трускавець, Східницю та Моршин. До війни 50% іноземних гостей відвідували Трускавець, вони приїжджали сюди на оздоровчі та медичні процедури. Також улюбленим напрямком в іноземців був Львів, звідти вони мандрували до санаторіїв чи у Карпати.

"Зараз же велика частина персоналу, яка залучена до цих сфер у курортних містах, втрачають свої доходи та робочі місця. Я переживаю, щоб не було відтоку кадрів за кордон", — повідомила Наталя Табака. 

Наразі іноземні туристи в області практично відсутні, окрім тих, які перебувають тут з робочими візитами, волонтерством та висвітленням інформації в іноземних ЗМІ. Після перемоги кількість іноземних туристів збільшиться, каже Наталя Табака, однак лише тоді, коли будуть розуміти, що вони у безпеці. Крім того, турист "піде", коли буде авіасполучення.

Чи розвивається туризм зараз

На час війни, за словами посадовиці, ключовою ціллю туризму є відновлення психологічного здоров'я та оздоровлення. Саме тому у червні запустили новий кемпінг європейського зразка, який вже приймає туристів зі своїми наметами.Розвивається й напрям санаторно-курортного оздоровлення з відповідними процедурами. 

"До війни ми мали проєкт експедиції громади, ми знайомили туристичний бізнес з місцевими об'єктами для відвідування у різних громадах, але зараз перейшли до онлайн-формату, де розповідаємо про нові локації, маршрути. Робимо ставку на патріотичність та вивчення історії. Туроператори створюють нові програми, аби запропонувати для внутрішнього туризму щось нове", — пояснює начальниця управління туризму та курортів.

Що буде з туризмом, коли закінчиться війна 

Львівщина має великий потенціал, і до України зараз прикута велика увага, проте, бідкається посадовиця, страждають місцеві бюджети, сфера перевезення, харчування, туристичного супроводу та сувенірна галузь — це все практично працює із мінімальними доходами. Однак після війни все відновиться. 

"Перш за все потрібно перемогти, далі відновити туристичну галузь та відновити потоки іноземних та внутрішніх туристів", — каже чиновниця. 

Натомість вступ до ЄС підтягне галузь туризму до ще вищого рівня. Мало того, що іноземним туристам завжди було зручно доїхати до Львівщини, вони приїжджали сюди за культурою та гостинністю.

"Ми вже на шляху до синхронізації з європейськими стандартами обслуговування, але тримаємо планку. Нещодавно, наприклад, один з відпочинкових комплексів Львівщини опинився серед номінантів на найкращий медичний СПА-готель. У конкурсі змагаються ще 12 комплексів з Австрії, Швейцарії, Франції тощо", — розповіла посадовиця. 

Які локації варто відвідати на Львівщині

Lviv.Media спитало у Наталі Табаки, які туристичні локації вона рекомендує відвідати, особливо тим, хто на Львівщині вперше. Тож, за духовним відновленням — до Крехівського монастиря чи Унівської лаври. За здоров’ям — до курортних комплексів Трускавця, Моршина чи Східниці. За енергією та психоемоційною розрядкою — у гори, а саме — НПП Сколівські Бескиди (гори Парашка, Пікуй чи Лопата).

"На Львівщині безліч маркованих маршрутів як для початківців, так і для досвідчених мандрівників. А ще зараз період цвітіння запашної лаванди і в нашому регіоні також є декілька локацій із лавандовими полями. Відвідати фермерські господарства та смакувати місцевими продуктами та локальною кухнею", — підсумувала начальниця управління туризму та курортів Львівської ОВА. 

Читайте також:

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності