У Дрогобичі визначили перші вулиці для перейменування в рамках деколонізації простору

У Дрогобичі визначили перші вулиці для перейменування в рамках деколонізації простору

Водночас процес очищення міських топонімів від російських назв триває надалі

У місті Дрогобичі на Львівщині триває процес деколонізації міського простору. В рамках очищення території громади від назв і пам'яток російського та радянського колоніалізму назвали перші вулиці, які будуть перейменовані.

Про це повідомили у Дрогобицькій міській раді.

Відомо, що до складу міської комісії з питань дерусифікації увійшли представники депутатського корпусу, місцеві краєзнавці та історики, представники галузі архітектури та містобудування. 19 липня відбулось перше засідання комісії, яку очолив заступник міського голови Андрій Ковч.

"На початку засідання комісія чітко визначилася, що такі вулиці, як Гвардійська, Глінки, Лєрмонтова, Механізаторів, Мічуріна, Рєпіна, П. Чайковського, – однозначно потрібно перейменувати", — повідомляє пресслужба міської ради Дрогобича.

Також відомо, що в містах Дрогобичі та Стебнику вже перейменували частину вулиць. Комісія та представники громади опрацюють історичні довідки щодо цих вулиць і на наступному засіданні подадуть пропозиції з їх перейменування.

Міська влада наголошує, що публічні консультації проведуть з мешканцями вулиць, які планують перейменувати, задля відкритості процесу. Окремо розглянули питання деколонізації назв вулиць у селах Дрогобицької громади.

"До прикладу, у Брониці є вулиця Гагаріна. У багатьох селах є вулиці Миру та Перемоги. Якщо з назвою Гагаріна заперечень не було, то по назвах Миру і Перемоги думки у членів комісії різняться, адже з одного боку — це назви, які є радянськими, а з іншого — сучасні українці також прагнуть миру й перемоги над загарбником", — зазначають у міській раді.

Також міська влада планує додатково обстежити пам'ятки та пам'ятні знаки, щоб визначитись з їх подальшою долею.

Нагадаємо, у Переяславі знесли монумент на честь відзначення 300-річчя возз’єднання України з росією.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності