Скільки переселенців на Львівщині спілкуються українською - опитування

Скільки переселенців на Львівщині спілкуються українською - опитування

Із початком війни в Україні постало мовне питання . Так, на Львівщині більшість переселенців все ж намагаються спілкуватися українською мовою.

Про це повідомляє соціологічна група “Рейтинг” у досліджені  “Львівщина в умовах війни: погляди мешканців міст та переселенців”.

У побуті 80% переселенців  спілкуються  двома мовами, або лише російською. Проте більшість з них 67%- намагаються з місцевими спілкуватися виключно українською. Серед російськомовних таких – 57%, двомовних – 64% .

Серед усіх переселенців на Львівщині 46% не бачать проблеми мовного непорозуміння з місцевими жителями. 41% ВПО вбачають у цьому незначну проблему, і 12% все ж вважають мовне непорозуміння з місцевими значною проблемою. Натомість 31% місцевих жителів не бачать у цьому жодної проблеми, 42% вважають цю проблемою незначною, 25% вважають, що це значна проблема.

Дослідження провела соціологічна група “Рейтинг”. Аудиторія: постіійні мешканці та тимчасові переселенці від 18 років і старші у містах Львів, Дрогобич, Самбір, Стрий, Червоноград. Вибірка серед постійних мешканців репрезентативна за віком, статтю. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів – мешканці міст області (Львів – 800, інші міста – 400) 800 респондентів – переселенці, розміщені у великих містах області (Львів – 400, інші міста – 400). Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,8% - опитування містян,  не більше 3,5% - опитування переселенців. Терміни проведення: 13-23 травня 2022 р.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності