"Ця машина золота виходить": що говорять і як живуть на кордоні з Україною власники "євроблях"

"Ця машина золота виходить": що говорять і як живуть на кордоні з Україною власники "євроблях"

Люди до 10 діб чекають у чергах, аби перетнути кордон

На польсько-українському кордоні в напрямку пункту пропуску "Грушів" утворилися величезні черги з авто на іноземній реєстрації. Українці, користуючись нагодою спрощення процесу розмитнення, везуть додому автівки для власних потреб.

Lviv.Media поспілкувались із жінкою, яка, за її словами, волонтерить на одному з блокпостів у Польщі поблизу з українським кордоном. Їх організовують самі ж люди, аби колони з автівками рухались швидше та дотримувались правил перетину кордону.

"Дуже важко, ця машина золота виходить", - каже волонтерка із автомобільної черги на кордоні.

Пояснює, люди, користуючись нагодою відміни мита, ПДВ та акцизу, економлячи 400-500 доларів, буквально живуть на узбіччях доріг, намагаючись перетнути пункт пропуску.

"Умови жахливі. Душ – розкіш і то лише холодна вода. Добре, що зараз тепло. По черзі їздимо в супермаркет. Організовано робимо список, що купити. Одна машина виїздить і привозить це", - розповідає вона.

Говорить, люди самі організовуються, бо інакше стояли б у чергах ще довше.

"Нас дістало стояти в полях, ночувати в машинах і розуміти, що нічого не рухається. Тут багато заробітчан, назвемо їх так, вони просто користуючись тим, що люди потомлені, хтось може задрімати, а хтось переганяє попри чергу", - каже.

У колоні, де стоїть жінка, понад 350 авто. Далі машини тягнуться ще на кілометри.

"Ми так розділились по групах і кожен контролює якусь свою ділянку, щоб швидше опинитись вдома. Це такі імпровізовані блокпости, не випускаємо людей без черги. Нам дуже допомагає поліція, стражі. Ось дві колії, ними просуваються машини. Може 26 авто проїхати, може взагалі ніхто з нашої колони. Насправді дуже багато часу втрачається, здоров’я", - пояснює жінка.

Каже, за кордон по авто їдуть ті, хто хоче заробити на автівках, але є й люди, яким машина справді необхідна. І вони, дуже сподіваються на поправки в законі щодо розмитнень.

"Вчора в нас був чоловік з Ірпеня. Він віз для себе бус, переганяв, щоб поставити на реєстрацію. Далі повертається в Німеччину на заробітки. Чоловік втратив дім, в нього троє дітей. Розповідав, що, якби знав, яка тут ситуація, ніколи б такого не робив. Простіше не мати машини, ніж вистояти тут, - веде далі. - Багато везе тих, хто реально потребує авто, хто втратив їх в зонах ведення бойових дій, хтось на гуманітарку. Але є, звісно, і ті, хто придбав для власних потреб. Важко сказати, кого більше. Не кожен зізнається чи купив для себе, бо потреба нагальна, а чи просто переганяє машини задля збагачення".

Серед тих, хто пустився в Європу по машини, більшість жінки.

"Десь 70 відсотків жінок, 30 – чоловіків. Серед чоловіків здебільшого люди з інвалідністю та багатодітні чоловіки", - пояснює.

Волонтерка також розповідає, що нема і фіксованої ціни за перегін машин. Визначається сума в залежності, скільки доводиться стояти на кордоні.

"Це по-різному, якщо людина «перегонщик» стоїть 8 діб в черзі, то відповідно вона хоче, щоб за кожну добу їй компенсували. Якщо вона може проїхати за добу, залежно на якому кордоні, «кладеш подяку», це інша справа. Доба в «перегонщиків» коштує від 100 доларів. Вигідніше замовляти трал або лафету. Там більше автівок. За такий перегон хтось каже 500 доларів, хтось - 1000 євро", - зізнається співрозмовниця.

Щодо машин, які намагають завезти в Україну жінка поясює є дешевші, і дорожчі - все залежить від того, хто що собі замовив та обрав. А от за кордоном ціни на автівки таки підскочили і, здебільшого через весь цей ажіотаж.

"В Польщі дорожчі стали, в Литві теж зросли в ціні. Війна впливає на всі країни. От у Литві, вони ж на кордоні з рф, готуються до вторгнення. У них різко зменшилось постачання. А перекупщики користуються всім цим. Тому й росте ціна", - пояснює волонтерка.

Відео із довжилезними чергами авто перед пунктом пропуску "Грушів" можна переглянути на Youtube Ukraine.Media

Нагадаємо, Кабінет Міністрів зменшив кількість пунктів пропуску для переміщення придбаних за кордоном автомобілів до трьох: "Устилуг" та "Грушів" на польському кордоні і "Малий Березний" на словацькому. Раніше перетин таких транспортних засобів був доступним на пунктах "Угринів", "Грушів, "Смільник" та "Устилуг" (на польському кордоні), а також через "Малий Березний" на словацькому та через "Дзвінкове" і "Косино" на угорському кордоні.

Таке рішення було пов'язане із виникненням черг на пунктах пропуску після того, як Верховна Рада зняла необхідність сплачувати митні платежі, ПДВ та акциз під час такого імпорту.

 

 

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності