На Львівщині віряни Московського Патріархату спробували увірватись до храму ПЦУ

На Львівщині віряни Московського Патріархату спробували увірватись до храму ПЦУ

Групку вірян, яких очолював колишній настоятель храму, зупинили місцеві мешканці та активісти Правого Сектору

Інцидент трапився у селі Сулимів, що у Жовківському районі Львівської області. Григорій Фарат, колишній настоятель парафії Вознесіння Господнього, яка нещодавно вийшла з так званого Московського патріархату та стала частиною Православної Церкви України, спробував увійти до храму з групою своїх прибічників під час здійснення там богослужіння. Його вдалось зупинити.

Першою про інцидент на своєму офіційному сайті повідомила Львівська єпархія Московського патріархату (Російської православної церкви в Україні).

За їх словами, інцидент трапився учора, 22 травня. Як пишуть представники Московського патріархату, на дверях храму були встановлені додаткові замки, а "у храмі було близько 50 прихильників ПЦУ, які проводили свої обряди". За їх твердженням, не впустили прихильників московського патріархату активісти "Правого сектору".

У своєму дописі представники РПЦ в Україні стверджують, що храм "було захоплено" та називають вірних Православної Церкви України "загарбниками". Як вдалось встановити журналістам, інформація, поширена представниками московської церкви не відповідає дійсності.

Як повідомляв Lviv.Media, рішення про перехід до Православної Церкви України парафії Вознесіння Господнього релігійна громада ухвалила ще 13 травня. Настоятель парафії (вже колишній) Григорій Фарат не підтримав таке рішення власної пастви. А вже 21 травня з'явилось розпорядження голови Львівської ОВА Максима Козицького, який, виконуючи волю громади, змінив реєстрацію релігійної громади, яка відтепер стала частиною канонічної Православної Церкви України.

Вочевидь, це не сподобалося колишньому настоятелю та групці прихильників Московської церкви, які на наступний же день спробувати потрапити у приміщення храму, яке більше їм не належало. Як бачимо, спроба провалилася, про що проінформували самі ж представники московської церкви.

Довідка: Зауважимо, що так звана УПЦ МП (Російська православна церква в Україні) станом на сьогодні продовжує визнавати своїх легітимним очільником Кіріла Гундяєва, московського патріарха та одного з найближчих соратників володимира путіна, який благословив російську армію на варварську війну проти України. На окупованих територіях відомо про факти співпраці священник МП з окупантами, а також їх участі у диверсійній та підривній діяльності проти ЗСУ.

Сам очільник МП в Україні, митрополит Онуфрій, відомий тим, що багато років відмовився засудити російську агресію проти України, а 2015-го року був єдиним, хто відмовився піднятися під час зачитування імен загиблих героїв на урочистому засіданні Верховної Ради, аби вшанувати їх пам’ять.

Вже після повномасштабного вторгнення росії, 12 травня 2022 року синод УПЦ Московського патріархату заявив, що діяльність попереднього президента Петра Порошенка щодо здобуття Томосу й заснування української єдиної помісної церкви стали одним із приводів для вторгнення Росії у 2022 році.

Хвиля заборони МП

Нагадаємо, що згідно з заявою спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука, український парламент наразі не готовий ухвалити закон про заборону УПЦ МП, аби “не провокувати конфлікт у суспільстві”. Водночас низка територіальних громад самостійно забороняють діяльність російської церкви на своїх територіях.

З поміж інших, діяльність УПЦ МП заборонили громади Броварів на Київщині, Конотопа на Сумщині, а також низки громад Львівщини, зокрема й Дрогобича та Червонограда.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності