"Обличчя епохи": Держархів Львівщини оприлюднив дані про майже 900 жертв радянських репресій

"Обличчя епохи": Держархів Львівщини оприлюднив дані про майже 900 жертв радянських репресій

З поміж них - підпільники ОУН, воїни УПА, українські священики та інші особи, що постраждали від радянського терору

Загальновідомим фактом є те, що в період окупації України радянською росією мільйони наших співвітчизників стали жертвами тоталітарного терору.

З метою відобразити трагічні долі особистостей, чиї життя були зруйновані радянським терором, на офіційному веб-порталі Державної архівної служби України був створений довідник «Український мартиролог ХХ ст.» - інформаційно-пошуковий інтернет-проєкт, що містить стислу інформацію про жертв політичних репресій 1920-1950-х років.

Як повідомили у пресслужбі Львівської обласної військової адміністрації, працівники Державного архіву Львівської області доповнили довідник інформацією про 877 постраждалих осіб, в тому числі 180 фотодокументами.

"Нова інформація стосується людей, які виступали проти радянської влади: політичних в’язнів, учасників ОУН-УПА, священників, євреїв, які намагалися виїхати за кордон, та інших жертв радянських репресій", - зазначають в ЛОВА.

Проєкт "Український мартиролог ХХ ст." створений за результатом роботи державних архівів, і був започаткований ще 1989 р.. Зі здобуттям Україною незалежності у 1991-у році був ухвалений Закон України "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні", який пожвавив роботу в цьому напрямку.

Розпад СРСР дав змогу почати складати регіональні та тематичні бази даних на репресованих. Нині вони існують практично у всіх державних архівах, які прийняли на зберігання архівно-слідчі справи та інші документи, дотичні політичним репресіям.

Нагадаємо, як повідомляв Lviv.Media, російські окупанти намагаються систематично знищити історичну пам'ять українців. Зокрема, під час окупації Бучі загарбники знищили архів В'ячеслава Чорновола.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності