52 роки тому народився глава УГКЦ, Блаженніший Святослав (Шевчук)

52 роки тому народився глава УГКЦ, Блаженніший Святослав (Шевчук)

Один з найвідоміших уродженців Львівщини відомий як один з наймолодших духовних лідерів України

Глава і Отець УГКЦ за 11 років свого служіння як лідера найбільшої Східної католицької церкви відзначився безкомпромісною україноцентричною позицією. Під час Революції Гідності Блаженніший Святослав неодноразово відвідував Майдан, де провадили капеланське служіння представники різних релігійних конфесій. З початком російсько-української війни наприкінці лютого 2014-го року, Глава УГКЦ був одним з тих релігійних лідерів, що рішуче та відкрито виступили з засудженням російської агресії та стали на підтримку визвольної боротьби українського народу.

З початком пандемії COVID-19 Святослав Шевчук закликав вірних УГКЦ дотримуватись правил епідеміологічної безпеки та висловив готовність за потреби розгорнути  у храмах польові шпиталі. Після повномасштабного вторгнення Росії Глава УГКЦ разом з більшістю українських релігійних лідерів закликав до боротьби проти агресора та навіть у день свого народження публікує у своїх соціальних мережах відеозвернення, де закликає до молитви за бійців, що ведуть бої в обложеному Маріуполі, та жодним словом не згадує про свій особистий ювілей.

Від студента-медика до Глави УГКЦ

Святослав Шевчук народився 5 травня 1970-го року у місті Стрий на Львівщині. Ще в період радянських гонінь на церкву родинна оселя Шевчуків стала місцем прихистку для греко-католицьких священників так званої "катакомбної церкви", які нелегально здійснювали своє служіння під час радянської окупації України.

Закінчивши школу, майбутній Глава і Отець УГКЦ здобув освіту у медичному коледжі в місті Борислав, а паралельно студіював у підпільній греко-католицькій семінарії. Понад те, Святослав Шевчук встиг також відбути строкову службу у лавах радянської армії незадовго до розпаду СРСР.

На священника Святослава Шевчука висвятив 26 червня 1994-го року особисто кардинал Мирослав Іван Любачівський, перший глава відновленої УГКЦ у Незалежній Україні. У 90-ті роки майбутній Глава церкви здобув різнобічну освіту, студіюючи у Львівській духовній семінарії та  Центрі філософсько-богословських студій «Дон Боско», розташованому в столиці Аргентини, місті Буенос-Айрес. Після 5 років навчання у Папському Університеті святого Томи Аквінського в Римі став доктором з богословської антропології.

У 2000-их роках Святослав Шевчук працював у Львівській Богословській Академії та з 2002 по 2005-й рік був особистим секретарем кардинала Любомира Гузара. Згодом очолив Львівську духовну семінарію, а 2009-го року повернувся до столиці Аргентини вже як єпископ-помічник єпархії УГКЦ у Буенос-Айресі, яку очолив навесні 2010-го року.

  • Зауважимо, що в Аргентині проживає 7-а за чисельністю українська діаспора у світі, яка налічує близько 300 тисяч людей. Переважна більшість з них є нащадками переселенців з Галичини. Понад 100 тисяч українців проживають у самому Буенос-Айресі та його околицях. 

Додамо, що під час свого служіння в Аргентині, Святослав Шевчук активно спілкувався та товаришував з римо-католицьким митрополитом Буенос-Айреса, кардиналом Хорхе Бергольйо, який навесні 2013-го року був обраний Папою Римською та взяв тронне ім'я Франциск.

Навесні 2011-го року, після зречення Любомира Гузара з уряду Глави УГКЦ, на помісному Синоді церкви рішенням більшості правлячих ієрархів Святослав Шевчук був обраний Главою УГКЦ з титулом "Блаженніший".

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності