Стрий закликає УГКЦ та ПЦУ перейти на григоріанський календар

Стрий закликає УГКЦ та ПЦУ перейти на григоріанський календар

Стрийська міська рада звернулася з таким проханням до Української Греко-Католицької Церкви та Православної Церкви України

Стрийська міська рада звернулася до ієрархів Української Греко-Католицької Церкви та Православної Церкви України з пропозицією перейти на григоріанський календар. У міськраді наполягають, що це дасть нагоду українцям об'єднатися зі світовим християнством. Лист-звернення одноголосно підтримали всі депутати.

"Російська верхівка постійно докладала зусиль, аби довести, що українці є росіянами. Для цього шляхом заборон, примусу і маніпуляцій постійно підживлювався міф про єдиний народ, у якого нібито спільна історія і традиції. Цю лінію москва впроваджувала й у релігійному житті. Контрольована кремлем російська православна церква була і залишається інструментом політики поглинання України. Поруч з російською мовою і культурою церква та релігія використовуються, як засіб "м'якої сили" з метою утримування українського народу в сфері впливу москви", — йдеться у зверненні міськради.

Водночас там наголошують, що українці продовжують вести тривалу боротьбу не лише за свою незалежність і самобутність, але й виборюють право бути повноправним членом Євроатлантичного простору. Аби досягти цієї мети, потрібно відновлювати історичну справедливість  у всіх сферах державного та суспільного життя, наголошувати, що Україна була, є і буде частиною західної цивілізації.

"Великдень 2022 року католики і православні відсвяткували в час безпрецедентно жорстокої вiйни росії проти України. Цьогорічний Великдень для нас, як маніфест, що життя перемагає смерть, а світло завжди понад темрявою. Тому сьогодні знову актуально підняти питання про перехід усіх православних (православні, греко-католики) України на новий календар", — акцентують у міськраді.

Крім того, там додають, що переходячи на григоріанський календар Україна не робимо щось інше, як тільки повертаємось до того, що було від початків утвердження християнства на українських землях. Адже 25 грудня святкував Рiздво князь Володимир.

Нагадаємо, Новояворівська громада долучається до процесів дерусифікації та декомунізації. У громаді перейменують 19 вулиць.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності