На Львівщині подорожчав проїзд у громадському транспорті

На Львівщині подорожчав проїзд у громадському транспорті

Тарифи зросли орієнтовно на третину.

Відтепер мінімальна вартість поїздки у громадському транспорті Львівщини коштує 12 гривень. Перевізники підвищили тарифи орієнтовно на 30%. Пояснюють свої дії карантином та зменшенням пасажиропотоку. Крім того, кажуть, що причиною є зростання зарплати працівників, яке мусять покривати таким способом.

"Це рішення назріло ще минулого року. Усі розрахунки ми подавали і до Антимонопольного комітету через адміністрацію, але розуміючи, що всім не легко ми максимально постаралися розтягнути майже на рік підняття цін. Сподіваємося, якщо нічого не погіршиться і не станеться надзвичайного, то цей тариф залишиться. Він є абсолютно дієвим і мав би працювати", - розповів у коментарі Lviv.Media керівник концерну "Еконпастранс" Ігор Самардак.

Тим часом голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка каже, що на приміських і міжміських маршрутах діють вільні тарифи. Тому підприємства самостійно встановлюють вартість проїзду в залежності від економічних обставин. 

"Економічні складові з моменту підняття останнього на обласних, міжміських та приміських маршрутах значно зросли. Було рекомендовано їх переглянути. Це питання розглядалося у кінці травня. Нашою рекомендацією було те, що при прийнятті рішення зміни вартості проїзду обов'язково не менше, ніж за тиждень, має бути проінформовано профільне управління обласної адміністрації й мешканці тих чи інших", - пояснив він.

Чи будуть теперішні тарифи дійсними хоча би до кінця цього року Іван Велійка сказати не береться. Усе залежить від того, яким буде ринок пального, а також скільки коштуватимуть запасні частини, комплектація, яка використовується підприємствами для ремонту транспорту, якою буде заробітна плата. 

Нагадаємо, у міському транспорті Львова також підвищили тариф. Сталось це у травні цього року. 21 травня міський виконком погодив рішення про підвищення тарифу. Тоді вартість за поїздку в автобусі зросла зі 7 до 10 гривень. 

Подорожчав також проїзд у трамваях та тролейбусах. Тут, щоправда, ціна квитка різниться у залежності від способу оплати - від 8,5 до 10 гривень. Подорожчанню передували громадські обговорення, які через карантинні обмеження, відбулись онлайн. Львів’яни обурювались намірам перевізників. Однак у міській раді назвали нові тарифи компромісними, оскільки усі перевізники економічно

обґрунтованими називають ще більші цифри.

Тим часом дві львівські депутатки - Уляна Пак та Оксана Маруняк - вважають таке рішення необґрунтованим і вимагають повернути тариф у розмірі 7 гривень.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності