Аграрії почали сезон: що відомо про посівну кампанію на Львівщині

Аграрії почали сезон: що відомо про посівну кампанію на Львівщині

Навіть якщо врожай буде вдвічі меншим, нам все одно вистачить

На Львівщині стартувала посівна кампанія стартувала, повідомляють у профільному департаменті Львівської обласної військової (державної адміністрації).

Україна є великим світовим експортером сільськогосподарської продукції, в першу чергу сировини.

Наразі аграрії займаються підживленням, і до середини квітня висіватимуть ярі культури.

"З очевидних причин, фінансування аграрного сектору цьогоріч буде меншим, адже в пріоритеті зараз фінансування державою ЗСУ. Але аграрії роблять все можливе, для того, щоб нам було що їсти. З нашого боку можливості щодо допомоги також застосовуються по максимуму", — каже у коментарі Lviv.Media Тетяна Гетьман, очільниця агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації.

Чи вистачить врожаю

Раніше Україна експортувала приблизно половину усього врожаю. Минулого року експортували 50 тисяч тонн зі 100 тисяч тонн вирощеного врожаю. Тому навіть якщо цьогоріч урожай буде вдвічі менший, нам все одно вистачить.

Навантаження на Львівщину збільшується, бо зараз це один з небагатьох регіонів, де аграрії взагалі можуть виходити в поля, які не заміновані та не зруйновані.

"Аграрії готові засіяти ще більше площ, ніж минулого року. Але цілком ймовірно, що врожайність буде меншою. Ресурси дорогі, а доступ до фінансування обмежений. Високі ціни на міндобрива та газ", — пояснює Тетяна Гетьман.

Як готується Львівщина

Приблизно 770 тисяч гектарів — це сільськогосподарські землі, з яких десь 70 тисяч гектарів ще не залучені. Туди входять і ділянки, які треба розліснювати, і ті, які вже готові до висіву.

Частина з них є у комунальній власності. У такому випадку законодавство передбачає електронні торги. Уряд може напрацювати спрощений доступ до тих земельних ділянок.

Керівництво області провело нараду з керівниками автозаправних станцій та нафтобаз щодо формування певного резерву для потреб посівної кампанії.

У результаті певні об’єми дизелю для суб’єктів господарювання забронювали. Також за сприяння військової адміністрації декілька компаній вже комунікують з іноземними партнерами щодо постачання дизелю, бензину та газу.

"На Львівщину можуть мігрувати підприємства з інших областей, де ведуться бойові дії. Але ми мусимо працювати в правовому полі. Тому чекаємо від Уряду спрощену юридичну процедуру", — каже Тетяна Гетьман.

Що буде з експортом цьогоріч — спрогнозувати складно. Усе залежить від логістики, з якою в час війни проблеми.

Нагадаємо, на Львівщині посівні площі збільшать на понад тисячу гектарів. Ярі культури планують посіяти на площі 440 тисяч гектарів.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності