Що робити переселенцям, які приїхали до Львова

Що робити переселенцям, які приїхали до Львова

Розповідаємо, де та кому необхідно реєструватись та що робити тим, хто прибув у комендантську годину

Приблизно 200 тис внутрішньо переміщених осіб уже прийняв Львів та область з початку повномасштабного нападу Росії на Україну. Lviv.Media розповідає, що робити та до кого звернутись тим, хто приїхав у пошуку притулку.

Кожного дня Укрзалізниця здійснює евакуаційні рейси із різних регіонів України в західні області, або ж за кордон. Люди, які прибули на Львівщину на львівському залізничному вокзалі можуть сісти на потяг, який їде у Польщу, або ж звернутися до волонтерів та розміститися у Львові чи області. Дістатися до західного кордону можна як і потягом, так і автобусними рейсами приватних перевізників, а також автобусними рейсами, які організовує Львівська облдержадміністрація.

"Внутрішньо переміщені особи можуть залізничним транспортом доїхати до трьох пунктів пропуску: Смільниця, Перемишль та Угринів", - розповів Вадим Табакера, заступник директора департаменту з економічної політики Львівської облдержадміністрації.

Внутрішньо переміщені особи, які хочуть залишитись у Львові, можуть звернутися до волонтерів на Львівському залізничному вокзалі. Вони допоможуть сісти в автобус, який відправляється до центру для тимчасово переміщених осіб на стадіоні "Арена Львів". Тут, після реєстрації, волонтери допоможуть із транспортом та поселенням.

Також у координаційному центрі на "Арені Львів" допоможуть розміститись й тим людям, які приїхали власним транспортом чи автобусом.

"Поруч із Львівським залізничним вокзалом завжди чергують шатлбаси. Вони їдуть на "Арену Львів", де є місця для тимчасового перебування. Тут можна переночувати, поїсти, побути в безпеці та зареєструватись. Окрім того, тут можна отримати розподілення на поселення в територіальних громадах або ж зранку повернутись автобусом на залізничний вокзал та продовжити свій рух", - розповів Вадим Табакера.

Прибуваючи в координаційний центр, необхідно пройти реєстрацію. Для цього необхідні документи, які посвідчують особу.

"На "Арені Львів" реєструють усіх, хто залишається у Львові та потребує помешкання. Вони проходять процедуру реєстрації для нашого внутрішнього аудиту. Тобто, ми не видаємо ніяких довідок", - розповіла координаторка Катерина Шуварська.

Так, для реєстрації із собою необхідно мати паспорт, ідентифікаційний код, а для дітей – свідоцтво про народження. Разом з цим, чоловіки віком до 60 років, які прибувають на Львівщину, повинні протягом 24 годин встати на облік у місцевий військкомат та вступити до лав територіальної оборони. Для цього необхідно мати документи, що підтверджують особу та військовий квиток

Переселенці, які прибувають на Львівщину, можуть пройти реєстрацію не лише на "Арені Львів", але й у районних адміністраціях.

"У Львові є шість районних адміністрацій, куди можна звернутися та пройти реєстрацію. Людей зареєструють, як вимушено-переселено особу та скерують до тимчасового прихистку – на день, на тиждень, або у разі потреби, на більший термін. Також можна звернутись в обласний центр допомоги вимушено переміщеним особам на "Арені Львів". Там теж реєструють, ми їдемо на вокзал, забираємо людей, привозимо та реєструємо. Кому потрібно десь розміститись на декілька днів, то можна це зробити на "Арена Львів", - розповіла Уляна Дорош, керівниця управління з питань сімейної політики та комунікації з громадським середовищем Львівської облдержадміністрації.

Адреси та номери телефонів районних адміністрацій міста Львова:

  • Залізнична адміністрація — вул. Виговського, 34 тел. 0322 613 869
  • Личаківська адміністрація — вул. Костя Левицького, 67 тел. 0322 546 206
  • Шевченківська адміністрація — вул. Липинського, 11 тел. 0322 521 767
  • Галицька адміністрація — вул. Ференса Ліста, 1 тел. 0322 611 036
  • Сихівська адміністрація – просп. Червоної Калини, 66 тел. 0322 546 402
  • Франківська адміністрація – вул. Генерала Чупринки, 85, тел. 0322 373 038

Переселенцям, які приїжджають до родичів, друзів чи знайомих, і мають де залишитись на ніч, реєстрацію проходити не потрібно.

Люди, які приїхали до Львова під час комендантської години, можуть залишитись на ніч у найближчих до вокзалу пунктах розміщення. Зокрема у Львові це - Палац культури залізничників "Рокс" на вул. Федьковича,54/56 та у Львівському професійному ліцеї залізничного транспорту на вул. Ангеловича, 28.

"Ми додатково розгорнули місця для тимчасового перебування людей в Палаці культури залізничників та у Львівському професійному ліцеї залізничного транспорту. Це допоможе розвантажити залізничний вокзал. Зокрема в ліцеї залізничного транспорту ми розгорнули місця в адміністративному корпусі та зробили тимчасовий пункт перебування людей. Це суттєво покращує ситуацію, особливо для тих, хто в період комендантського часу прибув на залізничний вокзал, і відсутній якийсь логістичний транспорт", - розповів Вадим Табакера.

Додамо, для всіх хто потребує допомоги з поселенням, працює лінія “112” і чат-боти “гарячої лінії” Львівщини у Viber та Telegram. Через чат-боти можна отримати також актуальну інформацію про адреси військкоматів, укриттів, центрів прийому гуманітарної допомоги, щодо черг на кордонах, транспорту. Зокрема, номери телефонів, корисні посилання та адреси районних центрів можна знайти за посиланням.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності