Як виглядають укриття та сховища на Львівщині

Як виглядають укриття та сховища на Львівщині

Розповідаємо, як працюють укриття на Львівщини на прикладі 3 приміщень

Щоб захистити населення під час надзвичайних ситуацій, використовують сховища, протирадіаційні укриття, а також найпростіші укриття — підвали, підземні переходи, цокольні поверхи будинків, підземні паркінги.

Загалом на Львівщині є 937 приміщень, які можна використовувати як протирадіаційні укриття чи сховища. Щодо найпростіших укриттів їх нараховують понад 169 тисяч.

“Усе, що ми отримали в спадок від Радянського Союзу, за останні роки покращили. Зрозуміло, що готові не всі 100% приміщень для укриття населення, але ця робота триває. Зараз всі керівники районних адміністрацій отримати розпорядження готувати укриття. Щотижнево до департаменту цивільного захисту надходить інформація про готовність захисних споруд”, — розповідає директор департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОДА Ігор Туз.

Так, за даними на минулу п’ятницю, 347 захисних споруд з категорії сховищ та радіаційних укриттів і приблизно 31 тисяча найпростіших укриттів були готові до використання на випадок надзвичайних ситуацій.

Як виглядають готові укриття

У Державному навчальному закладі “Меденицький професійний ліцей” є протирадіаційне укриття, яке залишилось у спадок з часів СРСР. Зараз приміщення обладнали усім необхідним, і його можна буде використовувати у випадку загрози.

“В укритті є 2 кімнати, які можуть вмістити 1130 людей. Тут облаштовані туалети та умивальники. Є запаси питної й технічної води. Оскільки ми маємо свою свердловину, зможемо навіть без електрики забезпечити приміщення водою. Також на випадок вимкнення світла ми маємо акумуляторні ліхтарі. Крім того, тут є медикаменти першої необхідності, вогнегасники”, — ділиться директор професійного ліцею Василь Лужецький.

Водночас для укриття можуть використовувати й приміщення подвійного призначення. Так зробили у Пустомитівському ліцеї №2. Тут у підвальному приміщенні облаштували спортивну та відпочинкову зони, які у випадку надзвичайної ситуації можна буде використати як протирадіаційне укриття.

“Ще три роки тому тут був звичайний склад парт та меблів. Проте з допомогою Пустомитівської міської ради та громадських організацій ми обладнали спортивні зали, де тепер займаються учні ліцею та різні гуртки. Разом з тим це приміщення можна використовувати і як сховище на випадок надзвичайних ситуацій”, — пояснює директор ліцею Ігор Мадай.

У такому сховищі-спортзалі є 3 кімнати, роздягальні з душовими та туалетами для хлопців і дівчат, зал для кікбоксингу та ще кілька приміщень, які потребують ремонту, але можуть слугувати для укриття. Також на випадок надзвичайних ситуацій є медикаменти, ліхтарі, протигази, запаси технічної та питної води, додаткові крісла та лавки.

Загалом таке приміщення розраховане приблизно на 700 людей.

До речі, укриття облаштовують не тільки у державних чи комунальних закладах. Захисні споруди мають і приватні підприємства.

Так, наприклад на одному з приватних підприємств Пустомитівської громади є приміщення, де у випадку надзвичайної ситуації зможуть укритися близько 60 людей.

“Укриття збудували ще за Радянського Союзу, але ми зробили у ньому реконструкцію. Тут все повністю укомплектоване: є ліжка, аптечка, туалет, вогнегасники, запаси води. Окремо також є приміщення для їдальні. Якщо надзвичайна ситуація трапиться, ми одразу доукомплектуємо приміщення додатковими ліжками, стільцями, лавами”, — каже начальник відділу пожежної безпеки підприємства Андрій Ранкас.

Додамо, що всі три укриття — тимчасові. Вони розраховані на те, що люди у них перебуватимуть до 12 годин.

Де шукати укриття

Дані про розташування найближчих до вас укриттів та сховищ можна знайти на мапах Геопорталу містобудівного кадастру Львівської області або Головного управління ДСНС.

На цих ресурсах є інформація, яку постійно оновлюють.

Нагадаємо, що під час надзвичайних ситуацій та у разі загрози життю та здоров’ю людей перш за все повідомляють населення. Це роблять завдяки спеціальним сиренам. Lviv.Media вже розповідало, як на Львівщині працює система оповіщення про надзвичайні ситуації.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності