Коли збудують нову євроколію зі Львова до Варшави

Коли збудують нову євроколію зі Львова до Варшави

Відновити євроколію планують упродовж двох років

Цього року в області розпочнуть роботи з відновлення євроколії, яка проходитиме зі Львова через Раву-Руську до Варшави. Сьогодні голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький спільно з керівництвом "Львівської залізниці", "Укрзалізниці", Держмитслужби та Держприкордонслужби оглянули залізничну інфраструктуру на відрізку Гребенне – Рава-Руська.

Відновлюватимуть євроколію від Рава-Руської до Державного кордону. Йдеться про модернізацію наявної євроколії, яка з 2005 року не експлуатується, а її протяжність – 8 кілометрів.

"У грудні 2021-го Президент України оголосив про новий напрям програми Велике будівництво. Він стосується оновлення Укрзалізниці. Планується, що цей процес триватиме 6 років і залучити для його інвестування мають близько 200 мільярдів гривень. Я думаю, що наш амбітний проєкт прямої пасажирської вузькоколійки між Львовом та Варшавою, а далі і Києвом - має стати частиною національної програми", - розповідає голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький.

Розпочнуть відновлення колії з розробки проєктно-кошторисної документації, яка коштуватиме від 3 до 5 млн гривень. Зокрема 1 млн залучать з коштів місцевої громади.

"Щодо нового проєкту, потрібно буде відремонтувати пасажирську будівлю, платформу - вартість робіт очікується приблизно 14,7 млн грн, а також колії, переїзди, мости (на загальну суму 31 млн грн). Загальна очікувана вартість капітальних інвестицій - до 83 млн грн", - розповів виконавчий директор РФ "Львівська залізниця" Юрій Іщук.

Співпрацю щодо реалізації проєкту з польською залізницею обговорять вже 15 лютого.

Додамо, цього року в Україні планують відновити закинуте залізничне сполучення Перемишль-Хирів. Про це повідомляв міністр інфраструктури Олександр Кубраков на конференції “Європа Карпат”.

Раніше по залізничному маршруту їздив потяг, однак через проблеми з контрабандою Польща закрила сполучення.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності