Як на Львівщині працює система оповіщення про надзвичайні ситуації

Як на Львівщині працює система оповіщення про надзвичайні ситуації

Розповідаємо на прикладі Мурованської громади

Системи оповіщення необхідні для того, щоб у разі надзвичайної ситуації можна було проінформувати всіх мешканців про небезпеку. І щоб зробити це можна було швидко, від червня 2019 року Львівщина бере участь у пілотному проєкті з модернізації систем оповіщення — радянські системи змінюють на сучасні.

“Львівська область у спадок від Радянського Союзу отримала стару систему оповіщення. Вона дозволяла включити сирени, дати сигнал “Увага всім!”, а потім за допомогою проводового радіо, яке вже віджило своє, повідомити населення, про те, що відбувається. Нові ж системи, крім сигналу сирени, одразу інформують населення про надзвичайну подію”, — каже начальник відділу зв'язку, оповіщення та інформаційного забезпечення департаменту з питань цивільного захисту Львівської ОДА Олег Хомич.

Повідомлення починається зі звернення “Увага! Говорить департамент з питань цивільного захисту”. Далі інформують про надзвичайну ситуацію.

Наразі нові системи оповіщення мають 46 з 73 територіальних громад області. До кінця року планують забезпечити й інші громади.

Мурованська сільська територіальна громада є лідером з впровадження місцевих автоматизованих систем оповіщення на Львівщині.

“Ми встановили систему оповіщення на початку 2020 року. Вона є у всіх 5 селах громади: Муроване, Сороки-Львівські, Гамаліївка, Кам'янопіль, Ямпіль”, — розповідає голова Мурованської сільської ради територіальної громади Богдан Свистун.

Водночас в інших громадах системи оповіщення поки що є лише у центрах громад. До повного забезпечення, як у Мурованській громаді, наразі наближається лише Давидівська громада.

Щодо вартості встановлення системи її у всіх населених пунктах обійшлося Мурованській громаді приблизно у 300 тисяч гривень. До речі, нове обладнання виготовляє львівське підприємство.

Як працює система у Мурованській громаді

Коли надходить сигнал про надзвичайну ситуацію, система оповіщення автоматично вмикається з обласного управління цивільного захисту. У такому випадку сигнал лунає одночасно у всіх 5 населених пунктах громади. Повідомлення повторюють кілька разів.

Проте систему оповіщення можна увімкнути й точково, в якомусь одному населеному пункті.

Відповідно до європейських стандартів, половина населення, що проживає в небезпечній зоні, повинна бути оповіщена упродовж 3 хвилин, а 97% — протягом наступних 5 хвилин. І у Мурованській громаді це вдасться зробити.

“У громаді зареєстровано 9650 мешканців. Близько 7 тисяч з них почують повідомлення з першого разу”, — ділиться голова громади Богдан Свистун.

До речі, одну з систем оповіщення встановили на Мурованській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

“Близько року у нас працює система оповіщення. За це час ми її вже кілька разів вмикали. Спочатку учні лякалися, але зараз вже звикли. Як на мене, така система є дуже потрібною, адже ми маємо війну і може трапитися будь-яка ситуація. Така річ потрібна кожному населеному пункту”, — додає директор школи Андрій Юзич.

Додамо, кожні 3 місяці систему оповіщення у Мурованській громаді перевіряють. За словами голови громади, усе працює справно.

Нагадаємо, раніше Lviv.Media розповідало, як на Львівщині модернізують системи оповіщення, та, що робити під час надзвичайної ситуації в області.

Також сьогодні оновили інтерактивну карту укриттів для мешканців Львівської громади. Переглянути її можна за посиланням.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності