Шахтарі на Львівщині протестують через заборгованість зарплат

Шахтарі на Львівщині протестують через заборгованість зарплат

На усіх шахтах держпідприємства гірники відмовилися спускатися у підземелля

Сьогодні вранці працівники усіх шахт ДП "Львіввугілля" організували акцію протесту через заборгованість зарплат. Гірники першої зміни відмовились спускатися у шахту, а ще відучора близько 30 шахтарів шахти "Червоноградська" залишаються під землею у знак протесту. Про це у коментарі Lviv.Media розповів Сергій Бобра, речник ДП "Львіввугілля".

"Протести відбулися тому, що 40 млн. грн зарплат за листопад мали би надійти у минулу п'ятницю, однак так і не надійшли. Наразі уже є повідомлення, що кошти надійшли у казначейство і будуть їх  виплачувати на рахунки шахтарів у найближчі дні. Ці 40 млн грн покриють 38% заборгованості заробітних плат за листопад", — пояснює Сергій Бобра, речник ДП "Львіввугілля".

Наразі з шахтарями "Червоноградської" спілкуються фахівці, аби переконати піднятися на поверхню. Тривале перебування в шахті є небезпечним для здоров'я.

Заборгованість заробітних плат за вересень-жовтень складає 236 млн. грн.

"Це кошти, які мали б виплатити, якби нещодавно депутати [Верховної Ради — ред.] проголосували за це рішення. Однак голосування провалили. Зараз це питання підіймають знову, збирають підписи, аби винести це питання на голосування на позачерговому засіданні наступного тижня", — розповідає Сергій Бобра.

За його словами, якщо народні обранці таки приймуть це рішення, то з шахтарями Львівщини розрахуються за вересень та жовтень.

Додамо, за словами Сергія Бобри, для вчасних виплат зарплат шахтарям ДП "Львіввугілля" наступного року потрібно 1 млрд 850 млн грн. Загалом на вуглевидобувну галузь на наступний рік потрібно виділити 12 млрд грн. Натомість в держбюджеті на наступний рік народні депутати виділили 4.4 млрд грн.

"Якщо змін не буде і ця сума залишиться чинною, то і у наступному році на шахтарів чекають заборгованості та затримки зарплат", — підсумовує речник ДП "Львіввугілля".

Нагадаємо, Lviv.Media розповідало, навіщо в Україні закриватимуть шахти. Політика трансформації передбачає закриття усіх шахт в Україні до 2050 року.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності