Яким буде львівський крематорій

Яким буде львівський крематорій

Будувати крематорій планують на території Голосківського цвинтаря.

У п’ятницю, 1 жовтня, визначили кращий проєкт будівлі крематорію. Конкурс тривав протягом останніх місяців.

Загалом подали 16 проєктів. Участь у конкурсі взяли 43 автори та авторські колективи з різних міст України, зокрема з Києва, Луцька, Маріуполя, Дніпра, Чернівців, Рівного, Одеси та Львова.

“Активно працювали архітектори з різних міст України. Така тема для архітектора є важливою, тому що йдеться про проєкт, фактично, меморіальний, складний з точки зору типології. В нас не так багато в країні таких проєктів реалізовано. Це однозначно важлива громадська будівля, тому всім архітекторам було цікаво взяти участь”, - розповів головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Переможцем конкурсу стала команда архітекторів з Маріуполя, які зараз працюють в Берліні.

Проєкт-переможець отримує грошову винагороду у розмірі 160 000 гривень та право на розроблення проєктної документації для об’єкта.

Яким буде крематорій

Будувати крематорій планують на території Голосківського цвинтаря, що у Львові.

Архітектурна концепція комплексу передбачає створення відкритої площі в центрі ділянки, яка буде об’єднуючим елементом між крематорієм та колумбарієм (сховище урн з прахом після кремації - ред.).

Будівля матиме технічну зону, залу для прощань із померлими та місце, де встановлено пічки, а також технічну інфраструктуру довкола цього.

Наразі пропонують облаштувати дві печі. Одна з них працюватиме постійно, а інша – буде резервною.

“На всю процедуру спалювання в середньому витрачається 30-40 хвилин, аби прийняти одну процесію. Такі печі, як правило, працюють цілодобово”, - пояснив головний архітектор Львова.

Крематорій буде одноповерховою будівлею у формі квадрату, оздобленого цеглою. При цьому колумбарій на генплані є дзеркальним відображенням крематорію.

Особливістю цього проєкту є колумбарій, який збудують у вигляді модульної сітчастої структури. Кожен модуль матиме квадратну форму, між якими знаходитимуться пішохідні доріжки.

Така структура дозволить дублювати його і в інших місцях кладовища, збільшуючи кількість місць. По межі кожного модуля вмонтують металеві бокси з урнами всередині, на кришці яких викарбовуються імена померлих.

“Проєкт-переможець є раціональним, з точки зору вкладення коштів, обслуговування та функціонування, водночас він дуже цікавий художньо, тому що інтерпретує останню дорогу в житті людини, надзвичайно цікаво працює зі світлом, а відтак лаконічно впишеться у те середовище, де він задуманий”, - зазначив Антон Коломєйцев.

Також пропонують зробити внутрішній дворик, який фактично є шляхом від головного входу до зали прощань і, відповідно, кремаційних печей.

“Люди, рухаючись в ту зону, перетинатимуть таке своєрідне місце абстрагування. Ну, і загалом буде виконано пасаж, у вигляді склепіння. Його запропоновано зробити в цеглі. Це може бути різне технологічне рішення, наприклад, клінкерна цегла, елементи повноцінної цегли. Все це буде залежати від подальших доопрацювань”, - додав Антон Коломєйцев.

Крім того, в проєкті автори закладали рішення щодо екологічності, зокрема використання місцевих будівельних матеріалів, елементів альтернативної енергії та повторне використання дощової води.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності