Львівський суд поновив на посаді митника, звільненого за підозрою у хабарництві

Гроші

Сергій Бутов вимагав хабар за безперешкодне ввезення товару під виглядом гуманітарки

Львівський окружний адміністративний суд поновив на посаді колишнього державного інспектора оперативного відділу № 2 управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Львівської митниці Сергія Бутова, якого обвинувачують у хабарництві та звільнили зі Львівської митниці 29 січня 2024 року. Про це стало відомо з рішення суду, оприлюдненого у Реєстрі судових рішень, однак першим на це звернув увагу журналіст-розслідувач Тарас Середич.

З матеріалів справи відомо, що Сергій Бутов позивався до Львівської митниці, вимагаючи визнати протиправними та скасувати наказ про його звільнення. Він також вимагав поновити його на посаді та виплатити йому середній заробіток за час відсутності на роботі. А також стягнути зі Львівської митниці на свою користь 5 тис. грн моральної шкоди.

У своєму позові Сергій Бутов вказав, що не погоджується з оскаржуваними наказами, “вважає їх безпідставними та необґрунтованими”.

Водночас представники Львівської митниці вважали звільнення Бутова законним. Окрім того, встановлені під час службового розслідування порушення свідчать про використання ним своїх повноважень в особистих інтересах.

Рішення суду

Суддя Уляна Братичак вирішила позов задовольнити частково. А саме: визнати протиправним та скасувати наказ Львівської митниці про звільнення Сергія Бутова і поновити його з 30 січня 2024 року на посаді державного інспектора оперативного відділу № 2 управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Львівської митниці.

А також стягнути з Львівської митниці середній заробіток за час вимушеного прогулу — 151 866 грн.

Нагадаємо, наприкінці листопада 2023 року Сергія Бутова затримали на вимаганні 16 тис. доларів хабаря. Гроші Бутов отримував за безперешкодне переміщення товарів під виглядом гуманітарних вантажів. Тоді ж обшуки провели також в інших працівників управління протидії контрабанді Львівської митниці.

Хабар митник вимагав у ТОВ “СУПЕР-СТАНДАРТ”, яке пов’язана з будівництвом житлових і нежитлових будівель, а також усуненням наслідків військової агресії Росії. “З метою реалізації гуманітарної допомоги у товариства виникла необхідність у ввезенні на територію України будівельних матеріалів”, — йдеться у рішенні суду.

Справа про хабар

В травні 2023 року представник ТОВ «СУПЕР-СТАНДАРТ» під час спілкування через месенджер зі своїм знайомим з Іспанії дізнався від нього номер Сергія Бутова, який начебто міг би надати консультацію щодо процедури ввезення на територію України будівельних матеріалів. Зателефонувавши Бутову, представник фірми домовився зустрітись з ним 25 травня о 8:30 на території готелю “Галіція” на Кільцевій дорозі у Львові.

Представник фірми розповів Бутову, що він хоче ввезти в Україну будівельні матеріали. Та поцікавився, як це зробити правильно та швидко. За сприяння у швидкому ввезенні будівельних матеріалів під виглядом гуманітарної допомоги Бутов попросив хабар в розмірі 2% від вартості ввезеного товару. Товар мали ввозити через благодійну організацію, яку знайде Бутов.

Домовленості

18 червня 2023 року близько 16:00 відбулася ще одна зустріч Бутова та представника ТОВ у тому ж готелі. Там Бутов повторно повідомив умову, за якої він буде сприяти ввезенню на територію України будівельних матеріалів. А вже 26 червня представник ТОВ звернувся до правоохоронців із заявою про вимагання хабаря.

Бутов та представник будівельної фірми зустрілися ще декілька разів, під час якої митник зазначив повний перелік необхідних документів для ввезення товару як гуманітарної допомоги, зорієнтує щодо конкретного пункту пропуску, через який необхідно буде завозити товар на митну територію України та повідомив про необхідну за це суму винагороди.

Згодом Бутов підвищив суму хабаря до 7% вартості ввезеного на територію України товару. А ще через деякий час прислав повідомлення про нову суму хабаря: ”Вийде 13 % буде норм, Вийде 14 % буде взагалі люкс”, — йдеться у тексті рішення.

28 серпня вантажний автомобіль за вказівкою Бутова в`їхав у пункт пропуску “Краківець-Корчова” митного посту “Яворів” Львівської митниці. Працівники митниці пропустили його на територію України, без сплати обов`язкових митних платежів під виглядом гуманітарної допомоги. “Того ж дня Бутов підтвердив прохання надати йому неправомірну вигоду в розмірі 14 відсотків від загальної вартості ввезеного товару, що становить 22 094 доларів США”, — йдеться у рішенні суду.

Передача грошей

За грошима Бутов попросив приїхати свою дружину на АЗС Shell у селі Сокільники. 31 серпня 2023 представник фірми зустрівся там з дружиною Бутова та передав їй 22 090 доларів США, (за тодішнім курсом 807 800 грн).

Проте затримали Сергія Бутова вже під час другої спроби отримати хабар від представника цієї ж фірми. 30 листопада у ресторані “Панська Гора” у Сокільниках Бутов отримав ще 16 тис. 300 доларів США. Одразу після цього його затримали працівники ДБР. А в січні 2024 року його звільнили зі Львівської митниці.

У коментарі LVIV.MEDIA пресслужба львівської митниці зазначила, що митниця подаватиме апеляцію на рішення суду та сподіваються виграти справу про звільнення Сергія Бутова з посади.

До слова, у 2012 році колишній президент Віктор Янукович нагородив Сергія Бутова медаллю “За працю і звитягу”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності