• Головна
  • Новини Львова
  • Син бізнес-партнера Кривецького остаточно програв суд за власність у львівському Будинку книги

Син бізнес-партнера Кривецького остаточно програв суд за власність у львівському Будинку книги

Верховний Суд вирішив спір щодо власності у львівському Будинку книги

Компанія “Листопад Істейт” понад три роки судилася із ПрАТ “НАК “Надра Україна” на нерухоме майно у будинку на площі Міцкевича, 8

Верховний Суд України поставив крапку у довготривалому судовому спорі щодо права власності на приміщення у відомому львівському Будинку книги на площі Міцкевича, 8. Колегія суддів Касаційного господарського суду відхилила касаційну скаргу компанії “Листопад Істейт”, пов'язаній з відомим львівським бізнесменом Ігорем Кривецьким, проти Національної акціонерної компанії “Надра України”. Інформацію LVIV.MEDIA підтвердили у пресслужбі Верховного Суду України — 10 вересня, Верховний Суд ухвалив рішення, яке остаточно підтверджує право власності “Надра України” на спірні приміщення в історичній будівлі у центрі Львова.

Історія справи

Суть спору полягала у тому, що “Листопад Істейт”, яка представляє власників кількох квартир у цій будівлі, наполягала на своєму праві на спільну власність певних приміщень загального користування. Конфлікт розпочався у 2021 році, коли “Листопад Істейт” подала позов до суду з вимогою визнати недійсним свідоцтво “Надра України” на право власності на приміщення загальною площею понад 1800 квадратних метрів. У 2022 році Господарський суд Львова задовольнив позов, але Верховний Суд у 2023 році скасував це рішення.

Згодом, у лютому вже цього року Господарський суд знову визнав недійсним свідоцтво про право власності на нерухоме майно ПрАТ “НАК “Надра Україна”, але Західний апеляційний суд скасував це рішення. Тож, справа щодо власності на приміщення у Будинку книги знову пішла по колу.

Остаточне рішення Верховного Суду

Тепер, своїм остаточним рішенням Верховний Суд закрив касаційне провадження та залишив без задоволення решту скарги “Листопад Істейт”. Суд також підтримав рішення Західного апеляційного господарського суду від 21 травня 2024 року, яке було на користь “Надра України”. У своєму рішенні Верховний Суд ретельно проаналізував аргументи сторін та попередні судові рішення. Суд дійшов висновку, що у цьому випадку аргументи “Листопад Істейт” щодо неврахування попередніх рішень Верховного Суду не мають підстав.

Бізнес-зв'язки власників компанії

За даними порталу YouControl, ТзОВ “Листопад Істейт” займається орендою нерухомості. Підприємство зареєстроване у квартирі на площі Міцкевича, 8. Власником компанії є Височанський Роман Володимирович. Він, ймовірно, є сином Височанського Володимира Михайловича — давнього бізнес-партнера відомого львівського підприємця, колишнього народного депутата від партії “Свобода” Ігоря Кривецького. Зокрема, Володимир Височанський з 2011 по 2016 роки був керівником ТзОВ “Узлісся”, що належить Кривецькому.

У коментарі LVIV.MEDIA Володимир Височанський всіляко відмовлявся підтвердити, що Роман Височанський справді його син: “Не можу вам такого сказати, тому що я вас не знаю, щоб розказувати син чи не син. Раз є судове рішення, якщо програли, то кому від того легше стане”, — заявив Володимир Височанський. На запитання чи підтримує він зв’язок з Ігорем Кривецьким, він відповів; “Я не знаю хто це. Якщо бути керівником компанії, то не означає, що і з власником контактувати”.

Нагадаємо, після оголошення рішення апеляційного суду, кілька місяців тому, 21 травня 2024 року, яким права власності залишили за “Надра Україна”, журналісти телеканалу НТА намагалися взяти інтерв'ю у суддів та почали періодично відвідувати їхні домівки, вимагати від сусідів компрометуючу інформацію стосовно суддів та погрожували розправою. До слова, саме львівський телеканал НТА у 2015 році перейшов під контроль Ігоря Кривецького. Згодом, за інформацією одного із профільних сайтів про українські ЗМІ, у 2017 році Кривецький продав частину свого медіахолдингу політикам з “Народного контролю”.

Після цього, 28 вересня Вища рада правосуддя звернулася до Офісу Генерального прокурора з проханням перевірити повідомлення суддів Західного апеляційного господарського суду Наталії Кравчук, Оксани Скрипчук і Бориса Плотніцького про втручання в їхню роботу групи осіб і попросила перевірити, чи немає у цих фактах ознак кримінального правопорушення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності