Ледь не вмерла від вітрянки: львівські лікарі врятували однорічну дівчинку

Пережила зупинку серця та місяць була у комі: львівські лікарі врятували однорічну дівчинку

Однорічна Мілана пережила зупинку серця та місяць була у комі

У Львові медики лікарні Святого Миколая врятували однорічну Мілану, яка пережила зупинку серця та місяць перебувала у комі через ускладнення від вітряної віспи. Спочатку дівчинка потрапила до лікарні в Рівному, а потім в стані медикаментозної коми її перевезли до Львова. Про це журналістам LVIV.MEDIA повідомили у Першому ТМО Львова, середу, 11 вересня.

Ускладнення через вітрянку

Наприкінці червня 2024 року мама Мілани помітила на тілі донечки, тоді їй був 1 рік і 9 місяців, характерну для вітряної віспи висипку. Місцевий педіатр на Рівненщині підтвердив діагноз. Під час огляду дитина  почувала себе нормально, однак лише за годину після візиту її стан різко погіршився, а шкіра посиніла. До лікарні у Рівному Мілану доправили уже із зупинкою серця. Медикам вдалося реанімувати дитину. Тиждень вони боролися за її життя у відділенні  інтенсивної терапії. Згодом у стані медикаментозної коми її відправили у дитячу лікарню Святого Миколая у Львові.

Львівські лікарі продовжили заходи інтенсивної терапії та через зонд живили виснажений організм висококалорійним та білковим харчуванням. Водночас хірурги очистили та вилікували глибокі рани на тілі дитини. У Мілани рани подекуди сягали вже мʼязів та кісток.

Вітрянка це передусім вірус, який дуже знижує наш імунітет. І всі мікроби, які живуть на шкірі, під шкірою уже не мають стримуючого фактору, активно розмножуються та проникають через пошкодження. Тобто, наша маленька пацієнтка просто розчесала висипку і в ці маленькі ранки проникли мікроби. Такі запальні процеси можуть дуже швидко поширюватися — усього за кілька годин. І можуть призводити до ось таких дуже складних наслідків” — розповіла хірургиня Лариса Шевченко.

У львівській лікарні Мілана пробула у комі близько трьох тижнів. Коли вона опритомніла, то рани вже були очищеними від гною і на ушкоджені ділянки хірурги пересадили власну шкіру дитини із лівого стегна. Пересаджена шкіра прижилася і згодом дівчинка почала самостійно їсти та пити. Наразі Мілана вже вдома.

Лікарні наполегливо рекомендують батькам щеплювати малюків від вітряної віспи. Ця вакцинація не входить до календаря обов’язкових щеплень, утім лише вона здатна вберегти від можливих важких наслідків вітрянки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності