У Львові 47-річному чоловікові одночасно трансплантували серце і нирку

У Львові 47-річному чоловікові одночасно трансплантували серце і нирку

Така операція вперше відбулась у Львові та загалом вдруге в Україні

Лікарі Центру трансплантології Першого медоб’єднання одночасно пересадили серце і нирку 47-річному львів’янину Вікторові Абрашкіну. Він вісімнадцять років страждав від ниркової недостатності та переніс два інфаркти. Про це повідомили у пресслужбі Львівської міської ради, у вівторок, 10 вересня.

Труднощі зі здоров’ям у чоловіка почалися, коли йому було 29. Тоді у нього діагностували хворобу нирок і призначили ліки. Тривалий час вони допомагали. Та три роки тому чоловік переніс інфаркт, після цього нирки відмовили остаточно. Йому знадобилось постійне штучне очищення крові. Згодом чоловік переніс ще один інфаркт. «Мені бракувало повітря. Я не міг пройти й метра, не міг навіть спати. Щоночі моя дружина та донька контролювали, чи я дихаю. Це було важко, я вже думав, що це мої останні дні», — розповів Віктор.

Врятувати чоловіка могла лише трансплантація відразу двох органів. Аби він переніс пересадку нирки, спершу треба було замінити серце. Таку складну операцію в України виконували лише один раз в Інституті серця у Києві.

«Ми працювали двома бригадами: кардіохірурги та абдомінальні хірурги. Спершу колеги пересадили серце. Воно успішно запустилося. Щойно це сталося, ми змогли взятися за пересадку нирки. Вона теж запрацювала ще в операційній. Ми дуже пишаємося, адже за весь час незалежної України – це лише друга така трансплантація і вона успішна», — каже керівник Центру трансплантології Максим Овечко. З часу операції минуло вже чотири місяці. Віктор відновився та поступово повертається до активного способу життя.

Нагадаємо, у травні 2023 року, трансплантологи Першого медичного об’єднання Львова першими в Україні залучити для пересадки донорської нирки апарат Kidneyassist. Він удвічі подовжує час можливого перебування органу поза тілом. Тож тепер у Центрі трансплантології можуть транспортувати нирку з будь-якої точки України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності