Львівська міськрада готується викупити стадіон Торпедо для Unbroken

Львівська міськрада готується викупити стадіон Торпедо для Unbroken Sport

Мерія вже кілька років домовляється із банком "Львів" щодо продажу

Львівська міська рада вкотре намагається викупити у банку "Львів" стадіон "Торпедо", що на вулиці Золотій. Проєкт ухвали вже підготовлений та внесений у порядок денний сесії, яка відбудеться у четвер, 12 вересня. Попри те, що профільна комісія не погодила проєкт цієї ухвали у понеділок, 9 вересня, а перенесла розгляд безпосередньо перед сесією.

Деталі викупу стадіону озвучать на сесії міськради

На засіданні комісії культури, молоді та спорту міські депутати зібралися, аби обговорити деталі ухвали та погодити її на розгляд сесії. Однак один із членів комісії — депутат від “ЄС” Антін Борковський утримався від голосування, через це погодження проєкту ухвали було під загрозою. Голова комісії Лейла Мелесова-Вальчак запропонувала позачергово зібратися ще раз у день сесії, щоб таки дотиснути та затвердити ухвалу про викуп стадіону, бо лише після цього депутати зможуть остаточно проголосувати за таке рішення на пленарному засіданні.

Тим часом заступниця міського голови з гуманітарних питань Ірина Кулинич переконувала членів комісії вже голосувати за проєкт ухвали та наголосила, що питання викупу стадіону "Торпедо" тягнеться декілька років. За її словами, мерії врешті вдалося домовитися із банком "Львів", які готові продати стадіон. Крім цього, вона обмовилася, що, ймовірно, в разі викупу стадіон приєднають до програми Unbroken Sport.

“Я думаю, ми долучимо цей проєкт до Unbroken Sport і зможемо за грантові кошти зробити інфраструктуру, бо ця територія насправді є занедбана. Ми багато років добивалися, щоб банк погодився нам це віддати”, — сказала Ірина Кулинич під час засідання комісії культури.

Згодом у коментарі LVIV.MEDIA чиновниця сказала, що поки не може давати жодних прогнозів щодо конкретних планів, оскільки спочатку потрібно розглянути питання викупу стадіону на сесії.

“Ми ще не можемо про це говорити, ми тільки виносимо питання про викуп стадіону. Можливо, я казала, що буде залучений цей проєкт до Unbroken Sport, але я ще не можу давати жодного коментаря. Якщо питання розглянуть на сесії — це одна історія, а коли стадіон буде викуплений — це вже друга історія. Потім вже буде готуватися проєкт, будуть громадські обговорення. Ми хочемо врятувати стадіон, щоб це дійсно була спортивна інфраструктура”, — додала LVIV.MEDIA Ірина Кулинич.

Історія викупу стадіону

Ще у березні 2019 року під час сесії депутати Львівської міськради вирішили викупити у банку "Львів" майно та споруди на території стадіону "Торпедо". У початковому варіанті ухвали йшлося про вартість у 7,5 млн грн. Гроші на купівлю передбачили у бюджеті на наступний — 2020 рік і не повну суму — лише 5,1 млн грн (саме у стільки міськрада оцінила вартість стадіону) Ще через рік — у 2021 році, був оголошений архітектурний конкурс, переможці якого запропонували на стадіоні облаштувати легкоатлетичний комплекс. Однак у міськради зірвалась домовленість. Банк хотів продати за 7,5 млн, а міська рада торгувалася за 5,1 млн грн.

Тому 22 грудня 2021 року благодійний фонд “Громада і справедливість” заявив, що збирається сам за 7,5 млн грн купити у банку стадіон і передати його Львову як подарунок. Фонд навіть оплатив банку 500 тис. грн як перший внесок за договором, а решту суми повинен був сплатити до 14 червня 2022 року, тому оголосив збір на 7 млн грн для того, щоб виплатити решту суми. Однак через повномасштабне вторгнення Росії в Україну гроші зібрати не вдалося.

Суму та умови продажу визначать після сесії

Тепер, у 2024 році у мерії заявили, що їм таки вдалося вмовити банк “Львів” продати місту стадіон “Торпедо”, однак конкретні суми та умови продажу ще не обговорювали. Для початку депутати мають підтримати проєкт ухвали на профільній комісії, а після цього його можна ставити на голосування під час сесії міськради.

Якщо комісія погодить і під час пленарного засідання депутати підтримають викуп стадіону, лише тоді мерія зможе домовлятися з власником про конкретні пропозиції щодо продажу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності