Три фірми виділять кошти на ремонт знищених росіянами будинків у Львові

Знищені Росією будинок у Львові

Лише за першу добу сукупно три компанії погодилася профінансувати відновлення на 11 млн грн

Після комбінованого обстрілу, який росіяни завдали по історичній частині Львова у ніч на середу, 4 вересня, у місті майже повністю знищені 20 будинків. Відтак міська влада звернулася із закликом про допомогу у відновленні будівель. За першу добу на прохання відгукнулися три компанії, які разом готові пожертвувати 11 млн грн.

Росія пошкодила 188 будинків, у 154 з них жили люди. Два десятки будинків у критичному стані, тож перебувати всередині є небезпечним для життя. Мер Садовий закликав український та міжнародний бізнес допомогти відновити зруйновані будинки. “Ми вже мали досвід відновлення будинку історичного ареалу на Стрийській. Це коштувало десятки мільйонів та тривало рік. Зараз у нас нема стільки часу, а коштів потрібно у рази більше”,зазначив Садовий. Першою відгукнулася данська пивоварна компанія, після них благодійний фонд голлівудського актора та львівські компанії.

Компанії, які відгукнулися і профінансують відновлення будинків

  • Данська пивоварна компанія Carlsberg. Вони задекларували внесок у розмірі 50 000 євро.
  • Благодійний фонд Шона Пенна в Україні CORE. Організація гарантує 100 000 доларів, що спрямують на відновлення пошкоджених росіянами будівель.
  • 5 мільйонів гривень виділили львівські компанії — “Кормотех” та Enzym Group. Відповідну заяву зробив співвласник компанії Ростислав Вовк, він написав: "Не можемо і не будемо стояти осторонь біди, яку наробив ворог. Люди мають зустріти зиму у теплих, відремонтованих домівках".

Допомога від поляків

Окрім організацій, які пожертвують гроші, допомогу у відбудові запропонував Національний інститут польської культурної спадщини Polonika. Ми перебуваємо в постійному контакті з міською владою. Ми готові діяти, але зможемо планувати будь-яку допомогу лише після того, як буде повністю визначено збитки та потреби. Відповідно до наших фінансових можливостей та профілю діяльності Інституту, ми долучатимемося до проєктів із захисту пам’яток Львова та процесу відбудови зруйнованих будівель»,зазначила в.о. директора Інституту Polonika Сильвія Триц.

Нагадаємо, що у день ракетної атаки про готовність допомогти з відбудовою заявив польський прем'єр-міністр країни Дональд Туск. “Львів потребує допомоги! Ціллю атаки Росіян був центр міста. Багато історичних будівель міста зазнали пошкоджень. Польща готова допомогти в їхній відбудові” — написав він.

За одну атаку росіяни пошкодили 19 пам’яток архітектури

Як розповів керівник Львівської ОВА Максим Козицький, найбільш пошкоджені у Львові будинки на вулицях Євгена Коновальця і Іллі Кокорудза. Вони розташовані в історичному ареалі та буферній зоні ЮНЕСКО. Також будинки внесені до державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Загалом пошкодженні 154 житлові будинки, два десятки з яких є у критичному стані.

“П’ять будівель мають серйозні ушкодження конструктивних елементів даху, покрівлі, сходової клітки, перекриттів. Також значних пошкоджень зазнали балкони, еркери та огороджуючі декоративні елементи на них. Йдеться про будівлі за адресами: Коновальця, 44 – будинок письменника і журналіста Людовіка Гірша; Коновальця, 45; Коновальця, 47 – вілла Юзефи Франц; Мельника 7 – вілла директора міського театру Людвіка Геллера; Кокорудза, 9 – будинок української жіночої гімназії "Рідна школа",повідомили в обласному департаменті архітектури та містобудування.

Нагадаємо, внаслідок потужної російської атаки на Львів загинули семеро людей, серед яких 7-річна дівчинка. У четвер, 5 вересня, у Львові оголосили День жалоби за жертвами атаки росіян. Попрощається місто із загиблими у п’ятницю, 6 вересня, та у суботу.

Оновлено: До відбудови доєдналася й компанія Meest Group, яка виділила 2 млн грн на відбудову пошкоджених внаслідок атаки будівель. А Львівський ІТ Кластер і окремі компанії ІТ галузі виділили на відновлення споруд 4 млн грн.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності