• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові лікарі вперше пересадили стовбурові клітини хлопчику з раком головного мозку

У Львові лікарі вперше пересадили стовбурові клітини хлопчику з раком головного мозку

У Львові лікарі вперше пересадили стовбурові клітини хлопчику з раком головного мозку

Це перша трансплантація кісткового мозку в дитячій лікарні Святого Миколая Першого медоб'єднання Львова

Семирічний Максим із Харківської області став першим маленьким пацієнтом дитячої лікарні Святого Миколая Першого медоб'єднання Львова, якому виконали аутологічну пересадку стовбурових клітин. Хлопчик боровся з раком головного мозку від початку повномасштабної війни. Про це 29 серпня повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова.

“У перший рік повномасштабного вторгнення, коли хлопчику було чотири рочки, він почав стрімко втрачати вагу. Результати обстеження приголомшили родину: медики виявили у малюка агресивну та рідкісну форму раку — десеміновану апендимому”, — йдеться у повідомленні лікарні.

Небезпечна пухлина утворилася у мозку хлопчика та пустила метастази у спинний мозок. Перші шість блоків хімієтерапії Максим отримав у Харкові. “Було дуже страшно в лікарні. Вікна тряслись, а діти дуже боялися. Раніше ми вже чули звуки обстрілів — вдома. У наше село, де нас і заскочила війна, постійно прилітало. Ми спали всі в одній кімнаті. Завжди напоготові з речами. Тоді наш Максимко і почав худнути та втратив апетит”, — розповіла мама хлопчика.

До операції хлопчика готували лікарі двох міст

Після хімієтерапії у Харкові хлопчик пройшов кілька блоків хімієтерапії у Київському міському клінічному онкологічному центрі, а потім переїхав з батьками на Прикарпаття, де продовжив лікування. План порятунку дитини спільно складали онкологи Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні та львівські спеціалісти Лікарні Святого Миколая. В Івано-Франківську хлопчик проходив основну терапію, а до Львова приїжджав на високодозову хімію.

“Наступний етап у боротьбі за життя Максимка — трансплантація кісткового мозку. Коли після чергового курсу хімієтерапії злоякісні новоутворення таки вдалося знищити, настав час розпочинати пересадку стовбурових клітин. До цієї події спеціалісти нашої лікарні готувалися від 2022 року — з моменту відкриття відділення онкогематології та імунології. Максимкові виконали аутологічну ТКМ, тобто пересадили його власні, заздалегідь відібрані, стовбурові клітини. Готували хлопчика до втручання також медики з обох міст”, — йдеться у повідомленні Першого медичного об’єднання.

Три тижні в стерильній ізольованій палаті

Це перша трансплантація кісткового мозку в дитячій лікарні Святого Миколая Першого медоб'єднання Львова. “Після проведення ТКМ Максимко з мамою впродовж трьох тижнів не виходили зі стерильної ізольованої палати. Це обов’язкова умова, адже на момент пересадки імунітет майже повністю “вбитий” хімією і пацієнт є вкрай вразливим до інфекцій. Тому лише повна стерильність дає шанс на те, що пересаджені клітини приживуться. А за два місяці від ТКМ онкогематологи повторили процедуру. У випадку Максима була потрібна тандемна, тобто подвійна трансплантація. Потому ще три тижні ізоляції. Обидві пересадки пройшли вдало”, — розповіли лікарі.

Зараз хлопчик вже вдома. Він продовжує боротися з недугою. Попереду в нього ще у разі потреби променева терапія, але найважче, кажуть лікарі, вже позаду. Максимко готується цьогоріч піти у перший клас.

До слова, з 2023 року Перше медобʼєднання Львова приєдналось до низки медзакладів країни, де виконують трансплантації кісткового мозку. Тут створили окреме відділення трансплантації кісткового мозку. Воно вже допомагає рятувати життя. Цьогоріч у Лікарні Святого Пантелеймона вперше успішно виконали трансплантацію кісткового мозку дорослому пацієнту.

Нагадаємо, нещодавно львівські лікарі врятували руку 5-річного хлопчика від некрозу. Хлопчик майже не міг рухати лівою рукою через серйозну алергічну реакцію на ліки, які йому ввели ще в пологовому будинку для профілактики.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності