• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові лікарі провели унікальну операцію з видалення аневризми у єдиній нирці пацієнта

У Львові лікарі провели унікальну операцію з видалення аневризми у єдиній нирці пацієнта

Львівські лікарі врятували життя пацієнту з єдиною ниркою

В усьому світі провели лише 9 подібних операцій

Львівські лікарі успішно прооперували пацієнта із вродженою єдиною ниркою, у якій виявили аневризму. Аневризма розміром 2 см могла розірватися і 33-річний чоловік помер би, втративши єдину нирку. Медики провели операцію, яку не проводили в Україні ще жодного разу. Ба більше, схожих втручань у світі було всього дев’ять. Про це повідомили у понеділок, 26 серпня, у Львівській обласній клінічній лікарні.

Аневризма загрожувала життю пацієнта

За словами медиків, аневризму у воротах гілки ниркової артерії у 33-річного Євгена з Луцька виявили ще в рідному місті. Тоді ж направили до Львова, де медики взялися оперувати пацієнта з єдиною ниркою. Медики зазначають, що утворення загрожувало життю пацієнта.

“Аневризму потрібно було видаляти, адже в будь- який момент вона могла розірватися, стінки судини були дуже тонкими, наслідки були б надто важкими( втрата єдиної нирки і загроза життю молодої людини). Ми готувалися, добре, що поруч зі мною професійна команда. Ми продумали два варіанти оперативного втручання: аутотрансплантація (нирку виймають, заморожують, тоді видаляють аневризму, проводять реконструкцію судин і ставлять нирку на місце ) чи методика In situ (видалити аневризму, не виймаючи нирку),” — зазначив судинний хірург Ігор Кобза.

Унікальна операція пройшла успішно

За словами медиків, другий варіант був складнішим для лікарів, однак менш травматичним для пацієнта. Зрештою, вирішили працювати In situ. “Аневризма була спаяна з венозними судинами і їх пошкодження могло спровокувати кровотечу, яку в цьому місці зупинити непросто, а ще аневризма могла б розірватися від найменшого дотику. Також усі тканини навколо аневризми були запалені та змінені, що безсумнівно ускладнювало нашу роботу в операційній,” — додали у лікарні. За понад три години аневризму успішно видалили і єдину нирку Євгена вдалося врятувати.

Нагадаємо, нещодавно львівські лікарі врятували руку 5-річного хлопчика від некрозу. Раніше медики у Львові врятували 16-річного юнака, в якого відмовили органи після купання в річці.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності