Львівська міська рада сплатить 89,5 млн грн боргів підприємству за ремонт до Євро-2012

Львівська міська рада сплатить 89,5 млн грн боргів за ремонт до Євро-2012

Від початку розгляду справи кінцева сума боргу зросла втричі

Верховний Суд залишив без задоволення скаргу на рішення Господарського суду та все ж таки зобовʼязав Львівську міську раду сплатити ТзОВ “Балтом Україна” 89,5 млн грн боргу за реконструкцію вулиці Городоцької, яка відбувалась в рамках підготовки до Чемпіонату Європи по футболу 2012 року. Кінцева сума боргу зросла майже у три рази через інфляцію і відсотки, які нараховувались через запізнення з виплатою боргу. Про це йдеться у постанові, яку опублікували 14 серпня в Єдиному державному реєстрі.

Борг з 2010 року

У 2010 році управління капітального будівництва Львівської міської ради уклало з товариством з обмеженою відповідальністю “Балтом Україна” договір про реконструкцію вул. Городоцької вартістю близько 60 млн грн. За 2010 рік ЛМР повинна була сплатити підприємству 15,2 млн грн після отримання актів виконаних робіт. Втім через брак коштів міськрада заборгувала 38,6 млн грн. У 2013 році компанія через суд зобовʼязала управління капітального будівництва повернути 41,3 млн грн боргу. Це рішення суду досі перебуває в процесі виконання.

Вже у 2019 році міська рада затвердила договір поруки між управлінням капітального будівництва, львівським комунальним підприємством “Агенція ресурсів Львівської міської ради” та ТзОВ “Балтом Україна” на 32,5 млн грн. Однак борг був не сплачений, тому підрядник звернувся до Господарського суду з позовом про стягнення з управління капітального будівництва 57 млн грн, а з ЛКП “Агенція ресурсів ЛМР” 32,5 млн грн. Загальна сума боргу склала 89,5 млн грн. Під час розгляду справи міська рада зауважила, що “Агенція ресурсів” та управління капітального будівництва — це окремі органи влади й вони мають самостійно відповідати за свої борги.

Рішення судів

У липні 2021 року Господарський суд зобовʼязав “Агенцію ресурсів ЛМР” сплатити підряднику 32,5 млн грн заборгованості, а також стягнути з них 267 тис. грн судового збору. З управління капітального будівництва та міської ради суд стягнув 51,4 млн грн пені, інфляційних витрат, відсотків, а також 422,5 тис. грн судового збору. Це рішення Львівська міськрада вирішила оскаржити в апеляційному та касаційному порядку.

Касаційну скаргу Виконавчого комітету Львівської міської ради залишити без задоволення, а рішення Господарського суду Львівської області від 01.07.2021, додаткове рішення Господарського суду Львівської області від 22.07.2021 та постанову Західного апеляційного господарського суду від 03.04.2024 залишити без змін” — йдеться у постанові Верховного Суду.

Верховний Суд залишив чинним рішення Господарського та Західного апеляційного господарського суду, а також врахував збільшені вимоги ТзОВ “Балтом Україна” та зобовʼязав Львівську міську раду сплатити 89,5 млн грн. Постанова оскарженню не підлягає.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності