Суд оштрафував на 85 тис. грн хірурга лікарні Святого Луки за хабар від ухилянта

85 тис. грн штрафу за хабар: судили хірурга лікарні Святого Луки

Лікар брав 2000 доларів за допомогу пацієнту в ухиленні від військової служби

Сихівський районний суд Львова виніс вирок лікарю-хірургу Олегу Голубу за хабарництво та підробку документів. Медик працював у лікарні Святого Луки та був членом позаштатної військово-лікарської комісії. Лікаря оштрафували на 85 тис. грн за отримання хабаря від ухилянта. Про це йдеться у вироку, який оприлюднили 7 серпня в Єдиному державному реєстрі.

Лікар оформив фальшиві документи про хворобу військовозобов’язаному

За даними справи, лікар отримав 2000 доларів за оформлення фальшивих медичних документів, які дозволили пацієнту уникнути військової служби. Без проведення фактичного обстеження, медик встановив діагноз "Виразка дванадцятипалої кишки, гостра з кровотечею", на підставі якого військовозобов’язаного було визнано тимчасово непридатним до служби. Олег Голуб отримав гроші 20 грудня 2023 року в кафе, розташованому в приміщенні лікарні. Крім того, лікаря звинувачують у внесенні неправдивих відомостей до медичної інформаційної системи про проведення ендоскопії, яку насправді не робили. Він також склав та видав виписку з медичної карти, що підтверджувала неіснуюче лікування пацієнта.

У суді, обвинувачений визнав свою вину та щиро розкаявся. Суд врахував пом'якшуючі обставин: лікар вперше притягується до кримінальної відповідальності, має трьох неповнолітніх дітей, позитивно характеризується за місцем роботи, визнав вину та активно сприяв розслідуванню. У лікаря вилучили гроші — 2900 доларів та 350 євро, мобільні телефони, медичні картки та копії документів. Серед доказів також були імітаційні гроші, використані під час слідчих дій.

Суд визнав лікаря Олега Голуба винним у вчиненні кримінальних правопорушень та призначив йому штраф — 85 тис. грн, а також позбавлення права обіймати посаду лікаря у складі позаштатної військово-лікарської комісії на строк до трьох років. На вирок можна подати апеляцію.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності