Львівські лікарі врятували руку пацієнтці з рідкісною хворобою

Операція

Лікарі дали пацієнтці шанс на відновлення функції руки, яка уже давно не функціонувала належним чином

У Львівському онкоцентрі вперше виконали ендопротезування плечового суглоба. 29-річна пацієнтка з Львівщини потрапила до онкоцентру з більш ніж десятилітньою історією хвороби та лікування в багатьох медичних закладах в Україні. Основними скаргами пацієнтки були обмеженість рухів в плечовому суглобі та біль. Про це 7 серпня повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації. У дівчини було рідкісне захворювання – хвороба Горхема-Стоута, яка характеризується прогресуючою втратою кісткової тканини.

Ендопротезування плечового суглоба

“В задавнених випадках, як у нашої пацієнтки, котра звернулась до нас уже з наявним патологічним переломом на фоні прогресування захворювання, лікування можливе одне – оперативне втручання із видаленням ураженого сегмента кістки. Однак враховуючи локалізацію ураження ми були змушені виконати протезування плечового суглоба”, — розповів ортопед-травматолог відділення пухлин мʼяких тканин Львівського онкоцентру, кандидат медичних наук Олександр Щуровський..

Як зазначили медики, такі операції є дуже складними і потребують достатнього технічного забезпечення. Проте саме такі операції дозволяють пацієнтам відновити функцію кінцівки. В онкоцентрі такі операції проводили раніше індивідуальними ендопротезами, але в цій ситуації виконали ендопротезування реверсним модульним ендопротезом нового покоління.

“Після низки обстежень, додаткової біопсії та встановлення діагнозу команда лікарів вирішила виконати пацієнтці складну операцію та дати їй шанс на відновлення функції руки, яка уже давно не функціонувала належним чином”, — йдеться у повідомлення.

Операція тривала 4 години

Разом з доктором медичних наук, травматологом-ортопедом Інституту травматології та ортопедії НАМН України Василем Гайовичем команда онкоцентру провела складне оперативне втручання – реверсне ендопротезування лівого плечового суглоба.

Нам довелось максимально мобілізувати та фіксувати атрофовані мʼязи, котрі не працювали впродовж тривалого часу, тобто це була складна операція. Це також було складно технічно, адже протез ми збирали під час операції. Це вимагало значного технічного забезпечення”, – пояснив Василь Гайович.

Операція тривала близько 4 годин. По частинках лікарі зібрали ендопротез та замінили ним пошкоджений плечовий суглоб. “Це великий крок вперед, це розвиток ортопедичної хірургії. Адже ми розширюємо свої можливості онкоортопедичних хірургічних втручань”, – зауважив в.о. генерального директора Львівського онкоцентру Олег Дуда.

Зараз пацієнтка почуває себе добре. Попереду її чекає реабілітація та повернення до активного життя.

Нагадаємо, львівські лікарі прооперували серце пацієнта через прокол у руці. Лікарі з Лікарні Святого Пантелеймона у Львові врятували 53-річного чоловіка від інфаркту, використавши сучасний малоінвазивний метод лікування.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності