Богдана Москва не змогла оскаржити запобіжний захід у суді

Богдана Москва

Раніше вона вийшла з-під варти під заставу у майже два мільйони гривень

Івано-Франківський апеляційний суд залишив без змін рішення про запобіжний захід львівській адвокатці Богдані Москві, яку підозрюють в організації схеми ухилення від мобілізації за хабарі. Про це LVIV.MEDIA повідомили у суді.

Понад місяць тому, 6 липня, Івано-франківський міський суд обрав запобіжний захід для адвокатки Богдани Москви, яку затримали 5 липня під час отримання грошей від ухилянтів. Їй призначили тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 2 мільйонів гривень. До слова, під час розгляду запобіжного заходу 6 липня захисники підозрюваної просили зменшити розмір застави оскільки він є непосильним для Богдани Москви, “оскільки кошти, що знайдені під час обшуку в неї вилучено, інших коштів вона не має, має захворювання, згідно з довідкою про доходи її річний дохід становить 45 000 гривень”. Втім уже наступного дня Богдана Москва сплатила заставу та вийшла із СІЗО. Після цього вона подала апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді.

У чому підозрюють Богдану Москву

Як встановило слідство, після ухвалення закону про мобілізацію від 11 квітня 2024 року, четверо осіб почали шукати можливість уточнити свої дані у ТЦК. Двоє із них також хотіли отримати відстрочку від мобілізації: в одному випадку через хворобу, в іншому — через навчання. 25 червня один із чоловіків зустрівся із Богданою Москвою та обговорив з нею поновлення групи інвалідності, яку він мав в дитинстві через хворобу. Також він запитав, чи має адвокатка можливість вирішити питання з уточненням облікових даних для трьох його знайомих.

За даними слідства, Богдана Москва сказала, що може вирішити ці питання за визначену нею суму грошей. При цьому повідомила, що якщо чоловіки не заплатять, то їх негайно доставлять в найближчий ТЦК. Згодом Богдана Москва визначила вартість своїх “послуг”:

  • Від 8 до 10 тисяч доларів США за вплив на службовців Львівського обласного центру МСЕК та одного із РТЦК та СП у Львові щодо надання групи інвалідності, уточнення облікових даних та надання відстрочки у зв’язку із хворобою;
  • 2000 доларів США за вплив на службовців того ж РТЦК та СП щодо уточнення облікових даних та надання відстрочки від мобілізації у зв`язку із навчанням;
  • По 1500 доларів США за вплив на службовців одно із РТЦК та СП у Львові та ще одного — в області щодо уточнення облікових даних.

При цьому усі четверо “клієнтів” Богдани Москви могли не приходити в ТЦК та не проходити медичний огляд на ВЛК.

4 липня співрозмовник адвокатки звернувся із заявою до правоохоронців та надалі діяв уже під їхнім контролем. Наступного дня він передав Богдані Москві два транші за послуги для своїх знайомих: 2000 доларів за відстрочку від мобілізації через навчання та 1500 доларів за уточнення даних.

Затримали Богдану Москву правоохоронці 5 липня після отримання від потенційного ухилянта 3,5 тис. доларів. Як уточнили в СБУ Львівщини, Богдана Москва працювала з медичними закладами та ТЦК, допомагаючи потенційним призовникам отримати фіктивні документи про інвалідність та оновити військово-облікові дані. Це дозволяло їм незаконно виїжджати за кордон.

Вартість її "послуг" становила до 12 тисяч доларів США за особу. За оцінками слідства, загальний "заробіток" склав майже півмільйона доларів США. Під час затримання у Богдани Москви, окрім 3,5 тис. доларів також знайшли близько 1,5 мільйона гривень готівкою та записи, що підтверджують незаконну діяльність.

Гроші, телефон і авто Богдани Москви під арештом

Згодом на клопотання слідчих Івано-франківський міський суд також наклав арешт на майно Богдани Москви: автомобіль Toyota Land Cruiser, телефон iPhone Pro Max 15, знайдені у неї гроші, а також земельну ділянку і квартиру у Львові. Підозрювана спробувала скасувати арешт в апеляції, але також невдало.

Нагадаємо, адвокатка Богдана Москва стала скандально відомою після розкішного весілля її доньки, колишньої працівниці ДБР Роксолани Москви з колишнім прокурором Ільницьким 7-8 жовтня 2023 року в п’ятизірковому комплексі Emily Resort, що поблизу Львова. На святкуванні було приблизно 300 людей, а торт, за попередніми оцінками кондитерів, вартував близько 100 тис. грн. 20 жовтня колишньому прокурору Ростиславу Ільницькому вручили повістку в Личаківсько-Залізничному ОР ТЦК та СП. Після цього він почав уникати мобілізації.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності