Львівські лікарі прооперували серце пацієнта через прокол у руці

Прокол лише в 1 см: львівські лікарі прооперували серце пацієнта

Втручання зробили без традиційного розрізу грудної клітки

Лікарі з Лікарні Святого Пантелеймона у Львові врятували 53-річного чоловіка від інфаркту, використавши сучасний малоінвазивний метод лікування. Замість класичної операції з розрізом на грудях, лікарі провели втручання через невеликий прокол на руці. Про це повідомила пресслужба Першого ТМО Львова 7 серпня.

У чоловіка був передінфарктний стан

Львів’янин Іван Бебих пів року страждав від болю в грудях, який з часом посилювався. Коли йому стало погано дорогою на роботу, він звернувся до лікарні. Лікарі діагностували у пацієнта передінфарктний стан і виявили багатосудинне ураження коронарних артерій. Замість традиційної відкритої операції на серці, яка вимагає великого розрізу грудної клітки та довгого відновлення, лікарі запропонували менш травматичний метод. Через маленький прокол на руці вони ввели спеціальні інструменти в артерії та розширили звужені ділянки за допомогою балонів і стентів.

“Під час виконання цієї малоінвазивної внутрішньосудинної операції лікарі загалом виявили чотири субоклюзії, себто критичні звуження. Дві судини наші спеціалісти розширили стентами, які завели через сантиметровий розріз на руці. Ще дві з меншим звуженням – роздули балонами. І таким чином повністю відновили нормальне кровопостачання серця. Як все відбувалося пацієнт бачив на власні очі, адже всю операцію був при свідомості. Попри ризики, все вдалося”, — розповіли у лікарні.

Операція пройшла успішно. Вже наступного дня чоловіка виписали з лікарні. У нього покращилося самопочуття — зникла задишка та біль в грудях під час ходьби. Нагадаємо, нещодавно львівські лікарі видалили дві пухлини з репродуктивних органів 14-річної школярки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності