Робоча група щодо забудови у Брюховичах закінчила роботу

Робоча група щодо забудови у Брюховичах

Забудовник обіцяє не зводити на ділянці житло, натомість передасть реабілітаційний центр у комунальну власність

На ділянці на вул. Широкій, 2 у Брюховичах, попри усі чутки про будівництво житла, буде готельний комплекс і реабілітаційний центр. У цьому на останньому засіданні робочої групи у Львівській міськраді запевнив керівник компанії-забудовника «Sensar» Марк Марченко. Він заявив, що враховуючи інтереси громади компанія вже рік не веде будівництва. «Ми за час робочої групи пішли на великі поступки. Ми залучили готельного оператора, змінений концепт під «Ribas», вони готові працювати. Сьогодні ми вже змінюємо другу чергу проєкту, коригуємо, вносимо басейн. За якийсь час це будемо готові презентувати публічно. Тобто це не просто плани на словах, ми вже це робимо. Все, що просила громада, ми виконали», — сказав Марк Марченко.

Присутній на зустрічі онлайн гендиректор компанії Ribas Hotels Group Артур Лупашко запевнив, що у приміщеннях, якими управлятиме його компанія, не буде постійних мешканців. «В нас і в Україні, і на Балі, і в Катовіце будуються понад 20 кондоготелів. І на чому важливо наголосити. Наша компанія має дуже жорсткі вимоги до проєктування. І юридична складова цих проєктів така. Якщо допускати, що в готелях можуть жити люди на постійній основі – готель як підприємство буде неефективний і він не зможе працювати. Змішуються потоки людей, які живуть, людей, які приїжджають на певний період, приїхали відпочити. Є такі приклади неуспішні. «Рібас» такими проєктами не займався, не займається і не буде займатися. Бо це комерційно не вигідно», — розповів Лупашко. І додав: проєкт принесе робочі місця – одне на кожен номер у готелі. Раніше готельєри офіційно передали договір про управління готельним комплексом у Львівську міську раду.

Забудовник офіційними документами має гарантувати, що тут не буде житла, а буде готель, повідомили міські посадовці. «Можемо піти двома шляхами. Перший – даємо цю справу на відкуп судових інстанцій. І тоді може бути два результати: один – ми виграємо, земельну ділянку повертають у власність міста і ми приймаємо ті рішення, які вважаємо за потрібне. Або ми програємо – і тоді забудовник будує те, що вважає за потрібне. І ми на це не впливаємо», - сказав заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач. «Якщо ми абстрагуємось від усього, не захищаючи компанію «Sensar», їм зараз ніщо не заважає будувати. Ми подавали разів 8 клопотання про забезпечення, ніхто, крім нас, цього не робив. І все було скасовано, в нас навіть було забезпечення кримінального провадження, воно було скасовано апеляційним судом», — зауважила керівниця юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич. А щоби отримати нові містобуди, піде ще 2-3 роки, сказав головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

«Я бачу одну річ позитивну – забудовник не будує, бо хоче домовитись. Якщо ми як громада хочемо заговорити питання, щоб він плюнув і за допомогою юристів пішов будувати… Ми підемо на барикади, але він у законний спосіб захищає свій бізнес. Людина прийшла, хоче домовлятися. А ми у відповідь давай його бити?», — висловив свою позицію Петро Адамик, депутат Львівської міської ради. І додав: «Досліджувати законність рішень мають правоохоронці, прокурори, журналісти-розслідувачі. Це їхня робота. Ми ж маємо приймати рішення, виходячи з інтересів громади. Я вважаю, що зараз інтерес громади – отримати хоч щось. Я маю право на таку думку. Ми не можемо створити робочу групу і заговорити питання до неможливості». Членкиня робочої групи, депутатка Львівської міської ради Наталія Шелестак вважає так: «Я розумію всю абсурдність ситуації, в яку потрапив забудовник. Я як людина, яка має розуміння бізнесу, абсолютно щиро співчуваю за цю справу. Але ми представники громади і маємо приймати рішення, виходячи з інтересів громади. Якщо виходити з математичної історії, то 3 тисячі квадратів, ремонт, обладнання... Якщо би ми виставляли цю ділянку на аукціон, я не знаю, чи ми би як місто отримали більшу ціну. Якщо ми будемо погоджуватись на цей компроміс, нам потрібні гарантії для міста, що це буде виконано».

Посадовці й депутати Львівської міськради, мешканці Брюховичів та представники компанії-забудовника, які входять до робочої групи, вели переговори упродовж 10 місяців. Забудовник запевнив: на Широкій у Брюховичах житла не буде. Водночас девелопер зобов’язується збудувати повноцінний реабілітаційний центр для військовослужбовців на три тисячі квадратних метрів, цей заклад SENSAR Development безкоштовно з ремонтами та всім потрібним обладнанням віддає Львову у власність.

Нагадаємо, ще в 90-х на Широкій, 2 у Брюховичах розпочали будівництво школи, яке не завершили. За кілька тижнів до своєї ліквідації чотири роки тому Брюховицька селищна рада передала ділянку, на якій був розташований недобуд, у постійне користування ГО «Асоціація інвалідів захисників вітчизни Львівська здравниця». Саму ж споруду школи списали з балансу. У жовтні того ж року ця ГО отримала містобудівні умови та обмеження на будівництво масштабного комплексу із житлом і торговим центром, у якому центр реабілітації військовослужбовців мав займати лише 500 кв. м. Дозвіл на будівництво видала Державна інспекція архітектури і містобудування у столиці, без відома міської влади Львова. Натомість Львівська міська рада, яка отримала це конфліктне будівництво у спадок, створила робочу групу, що мала би знайти шляхи виходу із цієї ситуації. Висновки робочої групи тепер мають подати до міського голови.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності