• Головна
  • Новини Львова
  • Позики на мільярд гривень: міська рада Львова у вівторок розгляне 5 кредитних проєктів

Позики на мільярд гривень: міська рада Львова у вівторок розгляне 5 кредитних проєктів

Позики на мільярд гривень: міська рада Львова у вівторок розгляне 5 кредитних проєктів
Фото: Львівська міська рада

Суми кредитних проєктів — від 2 до 718 млн грн

У вівторок, 30 липня, відбудеться позачергове пленарне засідання Львівської міської ради. На порядку денному — розгляд питань щодо надання дозволів на отримання кредитів комунальним підприємствам міста, а також питання про здійснення запозичення до бюджету Львівської міської територіальної громади.

Позику на 840 млн грн розглянуть вдруге — змінили суми

Зокрема, йдеться про 840 млн грн запозичення до міського бюджету, з яких 718 млн грн міська рада хоче витратити на добудову сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, 13. Взяти гроші мерія планує в кредит від АТ "Державний ощадний банк України". Раніше, 4 липня, депутати міськради вже розглядали цю ухвалу, але тоді перенесли за пропозицією міського голови Андрія Садового. Тепер це запозичення знову внесено до порядку денного, але з оновленими сумами. Загальна сума запозичення залишилася незмінною — 840 млн грн, але внесли зміни в розподіл коштів:

  • Будівництво механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів (сміттєпереробний завод у Львові) — 718 млн грн (без змін).
  • Будівництво шляхопроводу на перехресті вулиць Т. Шевченка - о. Омеляна Ковча - 46,2 млн грн (збільшено з 30 млн грн).
  • Реконструкція системи живлення власних потреб ТЦ Північна - 58,11 млн грн (зменшено з 76,439 млн грн).
  • Капітальний ремонт Центру надання адміністративних послуг для ветеранів на вул. Шевченка, 374 - 5,7 млн грн (із незначними змінами).
  • Капітальний ремонт Центру надання адміністративних послуг для ветеранів на вул. Липинського, 11 - 11,99 млн грн (із незначними змінами).

Кредити для комунальних підприємств

Крім цього, депутати розглянуть пропозицію надати дозвіл комунальному підприємству "Львівспецкомунтранс" отримати кредит для покращення своєї роботи. Йдеться про 9 млн грн для закупівлі нових сміттєвозів та обладнання для автономної роботи підприємства. “Львівспецкомунтранс” планує взяти кредит на 5 років в одному з державних банків. Ці гроші потрібні для купівлі нових сміттєвозів, вантажівок та обладнання для генерації і збереження електроенергії, щоб забезпечити безперебійну роботу під час відключень.

Ще 2 млн кредиту просить Львівське комунальне ремонтно-аварійне підприємство для придбання енергогенеруючого та енергозберігаючого обладнання для безперебійної роботи підприємства в опалювально-зимовий період 2024-2025 рр. За ці гроші хочуть закупити додаткові інструменти та обладнання.

Два кредити для “Львівсвітла” можуть анулювати

Також у порядок денний внесли проєкти ухвал про два кредити для ЛКП "Львівсвітло". Один з них передбачає 2 млн грн на закупівлю вантажного автомобіля Renault MASTER, а інший — 150 млн грн для закупівлі енергоощадних ламп. Проте, на попередньому пленарному засіданні, голова бюджетної комісії Наталія Шелестак запевнила мера Львова, що у цих двох кредитах нема потреби, оскільки ці витрати можна фінансувати напряму з міського бюджету. Андрій Садовий пояснив, що анулювати проєкт ухвали не можна, тому питання перенесли на наступне пленарне засідання.

За словами Наталії Шелестак, потрібно виділити 20 мільйонів гривень з бюджету, тоді "Львівсвітло" зможе отримати світильники вартістю 60 мільйонів гривень з відтермінуванням платежу і без відсотків. Це можливо завдяки угоді, яку комунальне підприємство уклало з німецькою компанією ще у листопаді минулого року. Постачання нових світильників на таких умовах дозволить уникнути потреби брати кредит.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності